Erdogan: Hollandia meg fog fizetni!

Recep Tayyip Erdogan
A sajtótájékoztatójára érkező Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint Hollandia meg fogja fizetni az árát annak, hogy kárt okozott a holland–török kapcsolatoknak azzal, hogy vitába keveredett Ankarával.
Vágólapra másolva!

– mondta Erdogan vasárnap egy isztambuli díjátadó rendezvényen mondott beszédében.

A török államfő azt is mondta, hogy régebben úgy gondolta, hogy a nácizmus már nem létezik, de úgy véli, hogy tévedett. „A nácizmus ma is elterjedt Nyugaton”

– állította a török elnök élőben a televízióban.

Recep Tayyip Erdogan Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Rasit Aydogan

A holland kormány először Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter repülőjének a leszállását akadályozta meg, majd Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett gépkocsikonvoját tartóztatták fel a rotterdami török konzulátusnál.

A családügyi minisztert nem engedték a külképviselethez, hanem visszafordították a német határ felé. Mindkét török miniszter az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen szólalt volna fel.

A török külügyminiszter, miután nem tudott belépni Hollandia területére, a franciaországi Metz városba utazott, és egy ottani nagygyűlésen mondott beszédet. Metzből a svájci Zürichbe utazott volna tovább, de az ottani találkozóját végül lemondta.

A vasárnapi metzi rendezvény előtt Cavusoglu újságíróknak azt mondta,

Törökország mindaddig lépéseket fog tenni Hollandia ellen, amíg a holland kormány bocsánatot nem kér.

Mark Rutte holland kormányfő erre reagálva kijelentette, hogy bizarrnak tartja a bocsánatkérés ötletét.

– mondta a miniszterelnök egy vasárnap reggeli műsorban.