Megbírságolták őket, erre rendőrautókat borítottak és gyújtottak fel

2017.03.12. 11:37

Könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta fel a rendőri túlkapások ellen tüntető tömeget a rohamrendőrség Batumiban.

A jelentések szerint mintegy kéttucatnyi sérültje van a Grúzia harmadik legnagyobb városában vasárnapra virradó éjjel kitört zavargásoknak. A kórházba szállítottak fele rendőr. 

A rendvédelmi szervek és a civilek közötti konfliktust egy közúti ellenőrzés váltotta ki. A lakosok szerint a rendőrök több járművezetőt is indokolatlanul bírságoltak meg.  Kezdetben csupán egy kisebb perpatvar alakult ki az érintettek között, ám rövidesem már több ezer ember lepte el Batumi főutcáját. 

A rendőröknek csak vasárnap hajnalra sikerült szétoszlatniuk a tömegettwitter.com/OlegPanfilov7

A tüntetők a rendőrkapitányság elé akartak vonulni, ahol rohamrendőrök állták az útjukat. Könnygázzal és gumilövedékekkel próbálták visszaszorítani a tömeget. A civilek válaszul utcakőzáport zúdítottak a rendőrökre. 

A zavargások résztvevői egy idő után már politikai jelszavakat kezdtek skandálni. Az összecsapások során a kormánypárt, a Grúziai Álom egyik parlamenti képviselője is megsérült. A tüntetők járműveket, főleg rendőrautókat borítottak és gyújtottak fel. 

A rendfenntartó erőknek csak vasárnap hajnalra sikerült szétoszlatniuk a tömeget. Batumiban jelenleg nyugalom van, és a tüntetés helyszínén tart a romok eltakarítása – adta hírül az UNIAN.