2016 a legsúlyosabb háborús év volt a gyerekek szempontjából

conflicts TOPSHOTS Horizontal
Néhány nappal az általános fegyvernyugvás tervezett hatályba lépése előtt több légicsapás érte szombaton Aleppó felkelők kezén lévő részét. Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) 69 halottról tud Aleppó kormányzóságban, akik között 13 kisgyerek és tizenéves is van / AFP PHOTO / AMEER ALHALBI
Vágólapra másolva!
Legalább 652 gyerek halt meg Szíriában a háború miatt 2016-ban. Összesen 20 százalékkal többen, mint 2015-ben, ami azt jelenti, hogy 2016-os volt az eddigi legrosszabb polgárháborús év volt a szíriai gyerekek számára.  
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF hétfői jelentésében állapította meg, hogy Szíria felnövekvő nemzedékének legrosszabb éve volt a 2016-os. Az UNICEF legkevesebb 652 gyerekről tud, akik 2016-ban harci tevékenységek miatt haltak meg Szíriában. Ez pedig 20 százalékkal több, mint az előző évben.

Az UNICEF jelentésében azt is írja, hogy Szíriában

tavaly sem csökkentek az iskolák, kórházak, játszóterek, parkok és otthonok elleni támadások,

mivel a szíriai kormány és fegyveres ellenzéke, valamint a két oldal szövetségesei egyaránt érzéketlenül semmibe veszik a háborús jogot. Az UNICEF adatai szerint 2016-ban legalább 255 gyerek halt meg iskolákban vagy iskolák közelében. Egyébként

a háború miatt körülbelül 1,7 millió diák került ki az iskoláztatásból.

A szíriai iskolák egyharmada használhatatlan. Egy részük például azért, mert fegyveres csoportok foglalták el épületeiket. A legsérülékenyebb csoportot az a 2,8 millió gyermek alkotja, akik nehezen elérhető térségekben élnek. Egytizedük (körülbelül 280 ezer gyerek) ostromlott településeken lakik, amelyek szinte teljesen el vannak zárva a humanitárius segélyektől.

Az UNICEF adatai szerint 2016-ban 652 gyerek halt meg Szíriában, és legalább 851-et állítottak fegyverbe különböző csoportok Forrás: AFP/Ameer Alhalbi

Mindezeken felül fontos adat az is, hogy

2,3 millió szíriai gyerek menekültként tengődik a Közel-Kelet más országaiban.

Az UNICEF két nappal a polgárháborúvá fajult szíriai népfelkelés kirobbanásának hatodik évfordulója előtt tette közzé jelentését. Aról is írtak benne, hogy már a damaszkuszi rezsim tiltakozókkal szembeni megtorlásának első áldozatai között is voltak gyerekek.

2011. március 15-én a dél-szíriai Deraa lakói tüntetésükön azt követelték, hogy a hatóságok bocsássák szabadon azokat a tizenéves diákokat, akiket azért vettek őrizetbe, mert kormányellenes jelszavakat mázoltak fel iskolájuk falára. A fogságban megkínozták őket.

Az UNICEF jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyermekvédelmi mechanizmusok és az egészségügyi ellátás rohamos leépülése

gyermekmunkába, idő előtti házasságba és hadviselésbe kényszeríti a gyerekeket.

A Save the Children elnevezésű nemzetközi segélyszervezet jelentése épp a múlt héten számolt be arról, hogy a polgárháborús Szíriában számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, toxikus stresszt, amelyre sokan önpusztítással reagálnak, míg mások drog- és alkoholfüggőkké válnak, vagy maguk is fegyvert fognak.

A gyermekkatonák bevetése terjedőben van Szíriában: a különböző szíriai fegyveres csoportok tavaly legalább 851 gyereket állítottak fegyverbe, több mint kétszer annyit, mint a megelőző évben - írja az UNICEF-jelentés.