Terrorveszély: hét embert vettek őrizetbe Malajziában

2017.03.13. 08:20

Malajziában őrizetbe vettek hét embert, közte öt Fülöp-szigeteki állampolgárt, akik gyaníthatóan kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal - közölték hétfőn a hatóságok.

 A délkelet-ázsiai országban a legmagasabb szintű terrorfenyegetettségi készültség van érvényben azóta, hogy az IÁ fegyveresei 2015 januárjában több támadást hajtottak végre a szomszédos Indonézia fővárosában, Jakartában.

A muzulmán többségű Malajziában 2013. és 2016. között 250 embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

Khalid Abu Bakar országos rendőrparancsnok közleményében arról számolt be, hogy az őrizetbe vételeket a Borneó szigetén lévő Sabah településen hajtották végre. Az egyik Fülöp-szigetekit, akinek érvényes malajziai tartózkodási engedélye van, azzal gyanúsítják, hogy pénzeket gyűjtött, majd az összeget két, az Iszlám Állam kötelékében harcoló malajziaihoz jutatták el. Egy további Fülöp-szigeteki azért került őrizetbe, mert Szíriába akart utazni, hogy az Iszlám Állam kötelékében harcoljon.

Egy harmadik honfitársa az Abu Sayyaf terrorszervezetnek tett hűségesküt. Két másik, Fülöp-szigeteki, egy férfi és egy nő, az IÁ tagjait csempészte Malajziából és Indonéziából a Fülöp-szigetek déli részére.

A rendőrség egy malajziai nőt is őrizetbe vett, aki bevándorlási tisztviselőként dolgozott egy repülőtéren. Őt azzal gyanúsítják, hogy érvényes beutazási engedély nélkül tette lehetővé az IÁ híveinek, hogy az országba érkezzenek és továbbutazzanak a Fülöp-szigetekre.
Az országos rendőrparancsnok közölte azt is, hogy Kuala Lumpurban őrizetbe vettek egy férfit, akit Törökországból utasítottak ki. A gyanúsított azért utazott Isztambulba, tavaly októberben, hogy az Iszlám Állam segítségével Szíriába menjen harcolni.