Továbbra is lavinaveszély van Nyugat-Ausztriában

2017.03.13. 12:47

Valamivel enyhült a helyzet, de 2200 méter feletti magasságban továbbra is fokozott lavinaveszély van az Ausztria nyugati részén fekvő Tirol és Vorarlberg tartományban.

Az Ausztria nyugati részén fekvő Tirol és Vorarlberg tartományban továbbra is komoly lavinaveszély van. Az ötös fokozatú skálán hármas riasztás van érvényben a területen – írja a Die Presse

A veszélyesebb területeken nemcsak az odamerészkedők súlya válthat ki lavinaomlást, hanem 

a melegedő időjárás miatt is könnyen megmozdulhat a hó. 

A szakértők mindenképpen óvatosságra intenek mindenkit, aki főleg a szeles részeken és az árnyékos lejtőkön akar síelni. De hangsúlyozzák, hogy azzal is számolni kell, hogy a hótáblák akár maguktól is megmozdulhatnak. 

A hétvégén ketten is meghaltak lavina miatt AusztriábanForrás: AFP/Lukas Forer

A Die Presse azt írja, hogy 

a hétvégén ketten haltak meg lavina miatt Ausztriában. 

Egy 16 éves lányt szombaton sodort el a lezúduló hó a karintiai Turracher Höhe vidékén. A hóomlást egy síző indította el. A 150 méter széles és 200 méter hosszú hótábla maga alá temette a 16 éves fiatalt, aki a klagenfurti kórházban belehalt súlyos sérüléseibe. 

A hétvégi lavinák másik áldozata egy 52 éves túrázó volt. A férfi egyedül kirándult a salzburgi Thomatal település közelében lévő Königstuhl hegyen, amikor elsodorta a hó. Körülbelül másfél óráig lehetett a hó alatt: meghalt, mire megtalálták.