Jöhet az újabb skót függetlenségi népszavazás

Brit választások - Skócia
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője
Vágólapra másolva!
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírására. 
Vágólapra másolva!

A akót miniszterelnök, Nicola Sturgeon hétfőn bejelentette, hogy felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére.

Sturgeon szerint

a referendumot 2018 ősze és 2019 tavasza között lehetne megtartani.

A skót kormányfő szerint 2018 ősze lehet a legkorábbi időpont, mivel a jelenleg ismert menetrend alapján addigra egyértelművé válhat, hogy a brit kormány milyen egyezséget érhet el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Robert Perry

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy túl sokáig sem szeretnék húzni az időt: „Az is ugyanilyen fontos azonban, hogy

mert ha az Egyesült Királyság úgy távozik az EU-ból, hogy a kilépése előtt, vagy legfeljebb nagyon rövid idővel utána Skócia nem jelzi a szándékát arra, hogy másmilyen kapcsolatrendszert akar Európával, akkor hosszú időt lenne kénytelen eltölteni az EU-n és az uniós belső piacon kívül.” A skót kormányfő szerint ez indokolja, hogy az újabb függetlenségi népszavazást legkorábban 2018 ősze, legkésőbb 2019 tavasza között rendezzék meg.