Kalózok térítettek el egy olajszállító hajót

2017.03.14. 11:24

Szomália térsége hírhedt volt a kalóztámadásokról, de a térségben 2012 óta nem raboltak el kereskedelmi hajót. Több mint négy évvel az utolsó eset után hétfőn 20 fegyveres eltérített egy tartályhajót.

Újra kalózok térítettek el kereskedelmi hajót Szomália partjainál. A Srí Lanka-i zászló alatt közlekedő és egy Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett vállalathoz tartozó Aris 13-at hétfőn közelítette meg

két motorcsónakkal mintegy 20 fegyveres,

akik a hajót a félautonóm észak-szomáliai régió, Puntföld partjai felé irányították. A tartályhajó Dzsibutiból a szomáliai fővárosba, Mogadishuba tartott.

A történtekről üzenetben értesítette a céget a jármű személyzete.

A hajózás biztonsága az Indiai-óceánnak ebben a térségében az utóbbi években lényegesen javult, részben az Európai Unió által 2008-ban indított Atalanta hadműveletnek köszönhetően.

Szomáliai kalóz 2009-ben, háttérben egy görög teherhajóForrás: AFP/Mohamed Damir

A misszióban részt vevő európai tengerészek az utóbbi nyolc évben több mint 150 kalózt fogtak el és vittek bíróság elé, valamint számos támadást meghiúsítottak.

A térségben már 2012 óta nem raboltak el kereskedelmi hajót.

A legtöbb kalózkodással kapcsolatos esetről 2010 és 2012 között számoltak be. A szomáliai kalózok általában váltságdíjat követelnek az elraboltakért, akiket rendszerint nem ölnek meg.

A londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB) adatai szerint

2011-ben 237 támadást indítottak szomáliai kalózok Szomália térségében,

és több száz embert ejtettek túszul.

Afrika partjainál jelenleg elsősorban a Guineai-öböl környékén jelent komolyabb problémát a tengeri rablók tevékenysége.