Egy fajmentő program keretében 17 súlyosan veszélyeztetett orangutánt vittek vissza a vadonba az elmúlt hónapban Indonéziában. Számos állatot helikopterrel szállítottak Borneó távoli körzeteibe, ahol a főemlősök biztonságban élhetnek az emberi beavatkozástól.

A Nemzetközi Orangután Alapítvány 10 majmot Borneó középső részén egy Szingapúr nagyságú tőzegláperdőben engedett szabadon február végén. Valamennyien vadon születtek, de egy részük árva lett a tömeges erdőirtás miatt, a többi állatot házikedvencként tartották, mielőtt állatvédők megmentették őket.

Vissza a természetbe

Egy másik alapítvány hét orangutánt engedett szabadon Borneói keleti esőerdőiben, amelyek felügyeletét megszerezték az indonéz kormánytól. A két hímet és öt nőstényt helikopterekkel szállították a térségbe.

Szükségünk van olyan erdőkre, amelyek távol esnek az emberi tevékenységtől - hangoztatta Jamartin Sihite, a BOS alapítvány vezetője. "Igen drága a helikopter használata, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy az orangutánokat biztonságosan visszajutassuk természetes környezetükbe" - tette hozzá.

Pusztul az esőerdő

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mondván mintegy kétharmadával csökkent számuk negyven év alatt.Adatai szerint jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón trópusi esőerdőkben, amelyek azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt.

A borneói esőerdők mintegy 40 százalékát irtották ki az 1970-es évek eleje óta. A vadászat is jelentősen hozzájárul a populáció csökkenéséhez.