Spanyol taxisok tüntettek az Uber ellen

spanyol taxis tüntetés
MADRID, SPAIN - MARCH 16: Hundred of taxi drivers who are on strike to protest take part in a protest against app-based car transport company Uber in Madrid, Spain on March 16, 2017. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Madridban és Barcelonában tüntettek a taxisok az Uber, illetve a hasonlóan működő Cabify nevű közösségi szolgáltatás ellen. Madridban két órára, 11 és 13 óra között állt le a taxiszolgáltatás, a munkabeszüntetés idején a belvárosban demonstráltak a taxisok.
Vágólapra másolva!

A taxisok Madridban és Barcelonában tüntettek az Uber, illetve Cabify nevű közösségi szolgáltatás ellen. A beszámolók szerint 7-10 ezer közé becsülik a tiltakozók számát, akik egyebek mellett

„Kezeket fel, ez rablótámadás" és a „Nem fognak minket megállítani" feliratú transzparensekkel vonultak utcára.

A taxisok szerint ugyanis a közösségi szolgáltatások tisztességtelen versenyt folytatnak, mert olcsóbban szállítják az utasaikat, mint a hivatásos sofőrök.

Barcelonában reggel 8 és este 20 óra között, 12 órán keresztül sztrájkolnak a taxisok. Az akciót szervező taxis szindikátus (STAC) állítása szerint gyakorlatilag teljes létszámban részt vesznek a tüntetésen.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A barcelonai taxisok az ágazat progresszív liberalizációja ellen tüntetnek, amit az úgynevezett VTC-engedélyek számának növelése jelent.

A VTC-engedélyeket mindenhol a városi önkormányzat adja ki, és ez az előre megrendelhető, úgynevezett sofőrrel ellátott személyszállító járművek közlekedésének alapfeltétele.

Ilyennek minősül az Uber és a Cabify is.

A spanyol fejlesztési minisztérium idén március 1-jei adatai szerint

Spanyolországban több mint 67 ezer taxi van, és emellett csaknem 5500 VTC-engedéllyel rendelkező sofőr dolgozik. Madridban több mint 15 ezer taxis és kétezer VTC-sofőr szállít utasokat, Barcelonában a több mint 11 ezer taxisra 769 VTC-sofőr jut.

Spanyolországban 2014 végén bíróság tiltotta be az Uber korábbi tevékenységét, amely azt jelentette, hogy amatőr sofőrök végezték saját autóikkal a személyszállítást. A cég 2016 tavaszán térhetett vissza az országba módosított működési feltételekkel, VTC-engedéllyel rendelkező sofőröket alkalmazva.