A második világháború óta nem volt ekkora humanitárius válság

2017.03.16. 12:20

Három éve olyan kevés eső esett Kenyában, hogy a kormány katasztrófahelyzetet hirdetett. 2,6 millió ember éhezik, több mint 350 ezer gyerek, várandós nő és újdonsült anyuka súlyosan alultáplált az afrikai országban. 

Kenya három északi megyéjében az alultápláltak aránya (30 százalék) kétszerese a küszöbértéknek. Az országban több millió éhező ember helyzetét elsősorban egy nagyobb segéllyel lehetne egy bizonyos szintig enyhíteni.

Az ENSZ szerint 166 millió dollár (nagyjából 50 milliárd forint) segély elegendő lehetne.  

Azonnal cselekednünk kell, hogy elkerüljük a további szenvedést"

– mondta Joseph Kinyua, a kenyai elnök stábfőnöke.

A kormány 100 millió dollárt (csaknem 30 milliárd forintot) tett félre a válság kezelésére, de további forrásokra van szükség.

A feltételek pedig tovább romlanak, ha a következő esős évszak sem hoz elég csapadékot, ahogy az jelenleg várható" – közölte az ENSZ.

Több mint 350 ezer gyerek éhezik KenyábanForrás: AFP/Eric Feferberg

A világ a legsúlyosabb humanitárius válsággal kénytelen szembenézni a második világháború óta, miközben milliókat csak egy hajszál választ el az éhínségtől. Brit segélyszervezetek szerint legalább 16 millió ember éhezik Kelet-Afrikában.

A kontinens keleti és déli területei különösen megsínylették az El Nino nevű időjárási jelenséget kísérő tavalyi aszályt, amely miatt az egekbe szöktek az élelmiszerárak, és lelassult a gazdasági növekedés.