Szökött terrorista ellen emeltek vádat Németországban

2017.03.16. 16:17

Németországban vádat emeltek az Iszlám Állam egy német állampolgárságú tagja ellen. A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a férfi évekkel ezelőtt Szíriába utazott és csatlakozott a terrorszervezethez. 

A gyanú szerint a 23 éves férfi 2015 augusztusában Törökországon keresztül Szíriába utazott és csatlakozott az Iszlám Államhoz. 

A dzsihadisták egészségügyi szolgálatánál akart dolgozni, amelynek vezetője azonban úgy döntött, hogy egyelőre a szervezett központjaként számon tartott Rakkában kell élnie. A Szíria északi részén fekvő városban szerzett tapasztalatai megrémítették a férfit. Megdöbbentette a dzsihadisták brutalitása a muszlimokkal és a szervezet saját tagjaival szemben is.

2016 januárjában sikerült Törökországba szöknie, szeptemberben pedig hazatért, ahol őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásba helyezték.

A német biztonsági szervek legutóbbi adatai szerint eddig mintegy 910 iszlamista utazott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz vagy más iszlamista terrorszervezethez. Minden második német állampolgár, minden ötödik pedig nő. Nagyjából 145-en meghaltak a szíriai vagy iraki harcokban.

Az ISIS gyerekkatonáiForrás: YouTube

A szélsőségesek körülbelül egyharmada térhetett vissza Németországba, legkevesebb 70 ember harci tapasztalatokkal, fegyverhasználati tudással. Őket különösen veszélyesként tartják számon.

A legtöbben 2014-2015-ben utaztak a térségbe, amikor a terrorszervezet egyre nagyobb területet vont az ellenőrzése alá.