Messze nincs még vége az Iszlám Állam elleni harcnak

Idős papot fejezett le az iszlám Állam news
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam dzsihadistái 2014 óta tartják megszállva Moszul városát. A terroristák elleni harcok előrehaladtával azonban egymásnak ellentmondó információk kerültek nyilvánosságra, amik miatt úgy tűnik, hogy a terrorszervezet feletti győzelem még messze van.
Vágólapra másolva!

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek iraki és amerikai fegyveres alakulatok parancsnokai a Moszul nyugati részében visszafoglalt városrészek nagyságáról – állapította meg az AP hírügynökség.

Az amerikai támogatású erők közel egy hónapja harcolnak az Iszlám Állam dzsihadistáival az észak-iraki nagyváros visszafoglalásáért.

Joseph Martin vezérőrnagy, az Irakban harcoló szárazföldi szövetséges erők amerikai parancsnoka közölte, hogy

a katonák a Tigris folyótól nyugatra fekvő elővárosok alig több mint egyharmadát foglalták vissza, míg Jahíja Raszúl dandártábornok, az iraki hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a visszafoglalt városrészek aránya a 60 százalékot is elérheti, és továbbra is folynak a harcok.

Irak januárban bejelentette, hogy Kelet-Moszult teljes egészében felszabadították.

Iraki vezetők korábban is túlbecsülték győzelmeiket, bejelentették, hogy egyes területeket felszabadítottak az iszlamistáktól, de kiújultak a harcok és a támadások.

Moszul az ISIS legfontosabb fellegvára Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A dzsihadisták az elmúlt hetekben is többször intéztek pokolgépes és más támadásokat a keleti városnegyedek ellen.

Ahmed Mahmúd, a szövetségi rendőrség tisztje elmondta, egysége arra vár, hogy a különleges egységek megtisztítsák az elővárosokat, mielőtt benyomulnak. Azt is közölte, hogy az iraki erők három összehangolt csapást intéztek Nyugat-Moszul ellen.

A dzsihadisták 2014 júniusa óta tartják megszállva a második legnagyobb iraki várost. Az iraki védelmi erők azóta fokozatosan vonták ellenőrzésük alá a megszállt területeket, Moszul visszafoglalásáért pedig októberben indítottak nagyszabású offenzívát.