AZ USA a Krím visszaadását követeli

ukrajna, krím, népszavazás, oroszország, putyin, ünnepség
Ünneplő tömeg Szimferopolban
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok csütörtökön ismét azt követelte Oroszországtól, hogy szolgáltassa vissza Ukrajnának a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége is bírálja Moszkva intervencióját. 
Vágólapra másolva!

– mondta Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Csütörtökön volt három éve annak, hogy a Moszkva által lefolytatott krími népszavazás értelmében a félszigetet Ukrajnától Oroszországhoz csatolták.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el a referendumot, ahogy a Krím félsziget elcsatolását sem, amely Washington szerint a nemzetközi jog folyamatos megsértését testesíti meg.

Trump nem örül Putyinék akciójának Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Toner szerint az Oroszország ellen hozott büntetőintézkedések a fekete-tengeri félsziget visszaszolgáltatásáig hatályban maradnak. Hasonlóan nyilatkozott korábban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet is.

Február közepén Donald Trump amerikai elnök is követelte a Krím visszaadását Ukrajnának.

Az orosz erők által megszállt Krímben 2014. március 16-án megtartott népszavazáson 80 százalékos részvétel mellett a a szavazók 96,77, Szevasztopolban pedig a 95,6 százaléka az Oroszországhoz történő csatlakozásra voksolt. Másnap a Krími Köztársaság kikiáltotta függetlenségét, március 18-án pedig Moszkvában aláírták a szerződést.

A krími népszavazást ünneplő tömeg Forrás: AFP/Viktor Drachev

Oroszország a félsziget hovatartozásáról folyó vitát már lezártnak tekinti. Oroszország pártján csak Fehéroroszország, Afganisztán, Kuba, Észak-Korea, Nicaragua, Szíria és Venezuela áll, azonban az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége szerint Moszkva súlyosan megsértette Ukrajna szuverenitását a Krím félsziget elcsatolásával.