Teljesen kiürítették és lezárták a párizsi Orly repülőteret, miután egy férfi elvette egy katona fegyverét, és ezért lelőtték.

Lelőttek egy férfit szombat reggel a párizsi Orly repülőtér déli termináljában, miután a férfi elvette egy katona fegyverét – közölte a Le Parisen több rendőrségi forrásra hivatkozva. 

Több lövést adtak le

A férfi reggel 8.30 körül vette el a járőröző katona fegyverét, majd bemenekült a reptér egyik üzletébe.  A biztonsági erők lelőtték a férfit, más nem sérült meg – mondta Pierre-Henry Brandet belügyminisztériumi szóvivő.

Egy szemtanú egy tévének nyilatkozva azt mondta: látta, amint katonák fegyvert fognak a férfira, majd ő is ráfogta az elrabolt fegyvert a katonákra, ekkor lőtték le. Egy másik férfi három vagy négy lövést hallott.

A francia rendőrség különleges egységének tagjai biztosítják a helyszínt. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Christophe Simon

A lelőtt férfi szélsőséges muszlim volt, ismerte a francia hírszerzés és az igazságszolgáltatás – közölte a Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva. Minden bizonnyal ugyanarról a férfiról van szó, aki nem sokkal korábban egy közúti ellenőrzés során rálőtt egy rendőrre

A Le Figaro információi szerint egy 1978 februárjában született, francia állampolgár volt az elkövető. Drogkereskedelem miatt elítélték, és miután a börtönben radikalizálódott, megfigyelés alá vonták. Később abbamaradt a megfigyelése, egyelőre tisztázatlan okok miatt. A lap úgy tudja, a férfi hajléktalan volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfinak volt-e úgynevezett S-aktája, ami a komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelzi.

Nem találtak bombát a repülőtéren

A repülőteret kiürítették és lezárták, mintegy 3000 embert kellett evakuálni. Bombák, illetve a férfi lehetséges társai után kutattak a helyszínen, de nem találtak semmit. Kivonult a RAID, azaz a francia rendőrség különleges bevetési egysége is.

Bruno Le Roux francia belügyminiszter a helyszínre tart. 

Nicolas Dupont-Aignan francia elnökjelölt is a repülőtéren van, mivel Toulouse-ba szeretett volna utazni. A Twitteren azt írta, hogy teljes a káosz a reptéren. A nyugati terminálban volt, ami távolabb volt a támadástól, ezért mindenkit elvezényeltek onnan. Vagyis ahol ő volt, egyetlen biztonsági ember sem maradt.

Felfüggesztették a járatokat

 A repülőtér azt írta a Twitteren: a folyamatban lévő rendőrségi művelet miatt azt javasolják, hogy az utasok és a családjuk ne menjen a repülőtérre.

Időközben azt is közölték, hogy minden légi járatot felfüggesztettek az Orly repülőtér mindkét, déli és nyugati terminálján. Egyes járatokat a Párizstól északra lévő Charles de Gaulle repülőtérre irányítanak át.

Helyszíni beszámolók szerint az utasok egy része az autópályán gyalogolva hagyja el az Orly repülőteret.