Újabb orosz bankot barikádoztak el ukrán szélsőségesek

2017.03.18. 16:58

Folyamatosak az ukrán szélsőségesek akciói az orosz bankfiókok ellen, miután a Szberbank a múlt héten bejelentette, hogy az ügyintézésnél elfogadja a kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat is.

Ukrán szélsőségesek festékszóró sprayjel mázolták össze és plakátokkal ragasztották tele az orosz Szberbank helyi fiókjának ablakait a nyugat-ukrajnai Ternopilban, majd pedig betontömböket kezdtek hordani a bejárat elé – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség a teren.in.ua ukrán hírportálra hivatkozva.

Nem ez az első eset

„Aktivisták festékkel fújták le és plakátokkal ragasztották le az ablakokat. Jelenleg pedig a szó szoros értelmében befalazzák a bejáratot” – olvasható a közleményben.

Az elmúlt néhány napban az Ukrajnában működő orosz tulajdonú bankokra hatalmas nyomás nehezedik a szélsőségesek részéről.

  • Hétfőn ukrán nacionalisták betontömbökkel zárták el a Szberbank kijevi székházának bejáratát.
  • Kedden este az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) képviselői kövekkel dobálták meg az Alfa-bank fiókját Kijev főutcáján, a Hrescsatikon.
  • Szerdán Dnyipróban ugyancsak betontömböket raktak a Szberbank bejárata elé, és elfoglalták az épület helyiségeit.

Az Azov ukrán nacionalista zászlóalj és a Jobboldali Szektor tagjai közölték, hogy 24 órás ügyeletet fognak tartani a Szberbank összes ukrajnai fiókjánál, hogy megakadályozzák munkájukat. Akciójukat azzal indokolták, hogy így akarják kikövetelni az ukrán nemzeti banktól az orosz tőkével működő pénzintézeteket engedélyének visszavonását, a parlamenttől pedig azt, hogy fogadjon el törvényt az orosz bankok ukrajnai leányvállalatai tevékenységének betiltásáról.

Igazolványok miatt kezdődtek az akciók

Petro Porosenko ukrán elnök egy évre szóló szankciókat rendelt el öt, Ukrajnában tevékenykedő orosz bankkal szemben: nem végezhetnek pénzügyi műveleteket anyavállalataik javára, nem nyújthatnak hiteleket, nem nyithatnak számlákat, és nem fizethetnek osztalékot és kamatot.

Az ukrán radikálisok azért hajtanak végre ilyen akciókat, mert a Szberbank a múlt héten bejelentette, hogy elfogadja az önkényesen kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat is. A tiltakozók szerint ezzel a lépéssel a bank a Donyec-medencei szakadár területeket támogatja.