Rekorddal lett az SPD elnöke Martin Schulz

Horizontal
Martin Schulz greets the audience during a party event of the German Social Democratic party (SPD) in Berlin on January 29, 2017. Former European Parliament chief Martin Schulz on Sunday, January 29, 2017 will unveil his battle plan to challenge Chancellor Angela Merkel in Germany's general election in September, hoping a wave of popularity will help him shake up the race. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Vágólapra másolva!
A Német Szociáldemokrata Párt rendkívüli kongresszusán az érvényesen voksoló 605 küldött mindegyike Martin Schulzra adta a szavazatát.
Vágólapra másolva!

Rekordszintű eredménnyel, a küldöttek 100 százalékos támogatásával választották meg Martin Schulzot a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének vasárnap Berlinben a párt rendkívüli kongresszusán.

A titkos szavazáson érvényesen voksoló 605 küldött mindegyike az egyedüli jelöltként induló politikusra adta le szavazatát.

Martin Schulz ezzel új elnökválasztási rekordot állított be a több mint 150 éve működő párt történetében.

Az eddigi csúcstartó Kurt Schumacher volt, akit 99,7 százalékkal választottak meg elnöknek 1948-ban a párt düsseldorfi kongresszusán.

Martin Schulz szerint az eredmény az első lépés a kancellári hivatal „meghódítása” felé vezető úton. Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Martin Schulzot az elnökválasztás után – nyílt szavazáson – ugyancsak egyhangúlag,

ellenszavazat és tartózkodás nélkül hivatalosan megtették a párt kancellárjelöltjének.

Az Európai Parlament volt elnöke köszönettel elfogadta a választási eredményt, és azt mondta: az egyöntetű és elsöprő erejű támogatás az első lépés a kancellári hivatal „meghódítása” felé vezető úton.