Észre sem vettük, de elkészült az EU-t és Dél-Amerikát összekötő híd

2017.03.19. 16:46

Mivel az acélhíd a Franciaország dél-amerikai megyéjét, Francia Guyanát és Brazília északi államát elválasztó folyón ível át, tulajdonképpen tényleg az Európai Uniót és Dél-Amerikát köti össze alig 400 méteres hosszával. 

Üzembe helyezték a brazíliai Oiapoque településen azt a hidat, amely már 2011-ben elkészült, de bürokratikus akadályok miatt mindmáig nem nyílhatott meg a forgalom előtt. Ez az első átkelő az EU és Dél-Amerika között. 

Ez az első átkelő az EU és Dél-Amerika közöttForrás: AFP/Jody Amiet

A 378 méteres acélhíd az Amapá államon végighaladó Oiapoque folyó fölött köti össze Brazíliát a Franciaország tengerentúli megyéjeként az Európai Unióhoz tartozó Francia Guyanával.
A 6,5 milliárd forintnyi összegből felépült átkelőt szombat óta használhatják gyalogosok és személyautók; a folyó alkotta határon eddig csak hajóval lehetett átkelni. 

A híd építését 20 éve határozta el Fernando Henrique Cardoso akkori brazil és Jacques Chirac francia elnök, 

de csak utódaik, Luiz Inácio Lula da Silva és Nicolas Sarkozy idején valósult meg, és a rendezetlen jogi kérdéseken kívül azért sem lehetett használatba venni 2011-ben, mert brazil oldalról nem készült el az átkelőhöz vezető út. 

A brazíliai felhajtó még most sincs végig leaszfaltozva, 

ezért esős időszakban sártengerré változik, bár a hatóságok azt ígérik, hamarosan ezt a problémát is megoldják.