Két évtizede nem látott esők és áradások Peruban

Lima, 2017. március 17. Kötélre erősített hevederrel mentenek ki egy nőt a heves esőzések által elöntött perui főváros, Lima egyik utcáján 2017. március 17-én. A folyók áradása és a földcsuszamlások országszerte eddig legkevesebb 12 ember életét oltották ki. (MTI/AP/Martin Mejia)
Vágólapra másolva!
1998 óta nem sújtották akkora esőzések és áradások Perut, mint jelenleg. Akárcsak akkor, most is összefügg a szélsőséges időjárás az El Niño jelenséggel: a dél-amerikai ország partjaihoz érkező óceáni áramlásban a víz felső rétege 20 fokos, ami öt fokkal magasabb az átlagosnál.
Vágólapra másolva!

Peruban napok óta hatalmas esőzések vannak, ami áradásokat indított meg főleg az ország északi részén, de a vészhelyzet az ország lakosságának több mint a felét érinti.

Limában több tízezren veszítették el otthonukat, egy hete nincs vízellátás sem Forrás: MTI/AP/Martin Mejia
  • 72 ember meghalt a természeti katasztrófában,
  • 72 ezer ember vált hajléktalanná,
  • 120 ezer épület megrongálódott,
  • közel 100 híd összeomlott,
  • 811 városban szükségállapot van.

A fővárosban, Limában egy hete nincs vízellátás, a palackozott víz is elfogyott, de most úgy tűnik, sikerült megoldani a helyzetet.

Az árak közel öt százalékot emelkedtek

rövid idő alatt, mert az élelmiszer-ellátás is akadozik. A fegyveres erőket is mozgósította a perui kormány, hogy fenntartsák a közrendet a katasztrófa sújtotta részeken – számolt be a BBC.

Bár az esőzés ma már alábbhagyott az országban, az időjárási előrejelzések újabb jelentős csapadékmennyiséget jósolnak a következő két hétben. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy Peruban több mint 30 fokos meleg van, a szennyvízrendszer pedig teljesen túlterhelt, így egyre szaporodnak a szúnyogok és a fertőzések az ABC tudósítása szerint. A Fox News arról írt, hogy sok kistelepülést teljesen elzártak az áradások, és kórházakat, temetőket öntött el a víz. (Az NBC News fotógalériája itt tekinthető meg.)

Több mint 800 városban vészhelyzetet hirdettek Forrás: MTI/EPA/EFE/Ernesto Arias

Peruban hasonló méretű esőzések utoljára 1998-ban voltak, akkor a természeti katasztrófának 374 halálos áldozata volt. Már akkor is összefüggött az El Niño-hatással, vagyis a nyugat-keleti irányú meleg óceáni áramlással Dél-Amerika partjainál. Ez mindig jelentős esőzéseket hoz, ám szakemberek szerint idén már

körülbelül tízszer annyi csapadék esett Peruban, mint az megszokott.

Ennek az lehet az oka, hogy az óceán felső vízrétegének hőmérséklete az átlagosnál 5 Celsius-fokkal magasabb, megközelíti a 20 fokos meleget.

Mi az El Niño?

Tulajdonképpen a passzátszél legyengülése okozza, ami a Csendes-óceán keleti és nyugati medencéje közötti légnyomáskülönbség csökkenésével jár. A jelenség miatt Dél-Amerika nyugati partjaitól nem áramlik el a melegebb tengervíz, hanem egyre melegszik a felszín közelében. A meleg miatt sokkal erőteljesebb lesz a párolgás, és ez okoz heves esőzéseket és viharokat az amerikai kontinensen.

Az egyre erősödő El Niño jelenség az utóbbi években heves esőzéseket okozott Argentínában, Brazíliában, Paraguayban és Uruguayban is, és egyre kedvez a tornádók kialakulásának az USA déli államaiban is.