A német védelmi miniszter válaszolt Donald Trump amerikai elnök közösségi médiában tett megjegyzésére: Németország nem tartozik a NATO-nak, mert 2024-re vonatkozik az a célkitűzés, hogy a katonai kiadások érjék el a GDP 2 százalékát. Valójában évtizedek óta folyik a huzavona, mikorra kell teljesíteniük ezt a vállalást a szövetség tagállamainak.

Németország nem tartozik óriási összeggel a NATO-nak és az Egyesült Államoknak a védelemért – válaszolta Ursula von der Leyen német védelmi miniszter Donald Trump amerikai elnök előző napi tweetjére. „Nincs NATO-tartozásunk.

Hibás elképzelés lenne kizárólag a NATO-ra vonatkoztatni a következő évtized közepére elérendő, katonai kiadásokra vonatkozó kétszázalékos célkitűzést.

A védelmi kiadásoknak ugyanúgy része az ENSZ békefenntartó misszióihoz, az európai missziókhoz és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harchoz való hozzájárulás” – tette hozzá a német védelmi tárca vezetője.

Államfői kézfogóForrás: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Valójában csak részben van igaza, erre utalhatott az USA elnöke is. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében már évtizedek óta célkitűzés, hogy a védelmi kiadások minden tagállamban elérjék a nemzeti össztermék (GDP) 2 százalékát. Például Magyarország is ezzel a vállalással csatlakozott a katonai szervezethez 1999-ben, de a 2004-es, majd 2009-es bővítés során csatlakozó balti és kelet-európai országok is ezt vállalták. Ám önkéntes vállalásról lévén szó, ezt azóta sem igen sikerült teljesítenie a döntő többségnek.

Például már 2006-ban született egy megállapodás a NATO-tagállamok között, hogy a valóságban is a GDP 2 százalékára emelik a hadi kiadásokat, erre utalt már februárban is a hatalomba kerülő Trump-adminisztráció.

Volt azonban egy megállapodás 2015-ben is az előző amerikai elnök, Barack Obama és a többi NATO-tagország vezetője között, hogy most már tényleg

a megfelelő mértékűre növelik a védelmi kiadásokat a kelet-ukrajnai válság hatására. Ennek ellenére az elmúlt két évben mindössze négy uniós tagállam, Görögország, az Egyesült Királyság, Észtország és Lengyelország teljesítette vállalását, és az EU átlagos katonai büdzséje a GDP 1,5 százalékára rúg.