Több mint 400 embert mentettek ki a Földközi-tengerből

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban több mint 400 afrikait mentettek ki a Földközi-tengerből, de legalább 30 embernek nyoma veszett, és három holttestet is találtak. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két napban több mint 400 afrikai menekültet mentett meg a líbiai haditengerészet az ország partjainál. A haditengerészet szóvivőjének beszámolója szerint

de szemtanúk szerint legalább 30 menekültnek nyoma veszett, és három holttestet is találtak. Az egyik mentőakció a fővárostól, Tripolitól nem messze, a másik pedig a tunéziai határ közelében zajlott le.

A tájékoztatásból kiderült, hogy a bajba jutottak két gumicsónakkal keltek útra, amelyek motorját az embercsempészek eltávolították, majd sorsukra hagyták a bevándorlókat.

Az olasz parti őrség eközben arról számolt be, hogy hétvégén nagyjából 3 ezer hajótörött menekültnek segített a líbiai partoknál. A tájékoztatás szerint összesen 22 különböző művelet keretében helyezték biztonságba a bajba jutottakat. Halálos áldozatról nem érkeztek hírek.

A jó idő miatt ismét egyre többen kelnek útra Líbiából,

hogy a Földközi-tengeren át Európába jussanak. Marco Minniti olasz belügyminiszter szerint tavaly az Olaszországba érkezett migránsok 90 százaléka Líbiából indult útnak, de nem volt közöttük egyetlen líbiai állampolgár sem.

Minniti hétfőn Rómában – a Németország, Franciaország, Málta, Ausztria, Svájc, Szlovénia, valamint Algéria, Tunézia és Líbia belügyminisztereinek migrációról tartott közös értekezletén – Európa és Afrika közös feladatának nevezte annak elérését, hogy a bevándorlók tömegei el se induljanak Afrikából Európába.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) jelentése szerint idén március 15-ig bezárólag 15 852 migráns és menekült érte el az olasz partokat a Földközi-tengeren keresztül, miközben 481-en életüket vesztették a veszélyes út során.