Kitilthatják a laptopokat, tableteket a repülők fedélzetéről

Vágólapra másolva!
Az utasok a jövőben nem vihetnek elektronikus eszközöket a repülők fedélzetére bizonyos járatok esetében. A BBC szerint nyolc országból induló gépeket érint a szigorítás, amelynek biztonsági okai vannak.
Vágólapra másolva!

A BBC azt írja, hogy kilenc légitársaság nyolc közel-keleti és észak-afrikai országból az Egyesült Államokba induló gépeit érinti a szigorítás.

Ennek értelmében

a fedélzetre nem lehet fölvinni laptopot, tabletet, videojátékot, dvd-lejátszót és videokamerát sem.

Az okostelefonokkal és bizonyos orvosi eszközökkel ugyanakkor kivételt tesznek.

A tervezett tilalmat az amerikai sajtó szellőztette meg, a belbiztonsági minisztérium ugyan egyelőre nem kommentálta, de csütörtökre bejelentést ígértek a témában.

A Fox News azt írja, hogy azért van szükség a szigorításra, mert az al-Kaida és más terrorista csoportok robbanóanyagot akarnak csempészni az Amerikába tartó gépek fedélzetére, és erre az elektronikus eszközöket is felhasználhatják.

A légitársaságok közül elsőként a Royal Jordanian jelentette be a tilalmat, utóbb azonban már törölték erről szóló Twitter-üzenetüket.

Helyette az olvasható, hogy a témában további tájékoztatás később várható.

Az AP hírügynökség jelentése szerint a tilalom csütörtöktől lép életbe és a Kairó, Amman, Kuvait City, Casablanca, Doha, Rijád, Dzsidda, Dubaj, Abu-Dzabi és Isztambul nemzetközi repülőteréről induló járatokat érinti.