Ausztria ezer eurót fizet az első hazautazó migránsoknak

2017.03.22. 15:52

Ausztria ezer eurót fizet az első ezer önkéntesen hazautazó menekültnek és nagyobb figyelmet fordít a migránsok visszatéréséről szóló tájékoztatásra. Tavaly Ausztriából 11 ezer migráns utazott el, közülük 5800 önként tette.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter szerint 2019-ig mintegy 50 ezer migránsnak kell elhagynia az országot, Ausztria ezer eurót fizet az első ezer önkéntesen hazautazóknak.

A visszatérést segítő támogatást csak azok igényelhetik, akiknek március 15-én még zajlott az eljárásuk, továbbá azok, akik Afganisztánból, Irakból vagy az afrikai kontinensről érkeztek.

A menekültügyi hivatal továbbá minden egyes esetben külön megvizsgálja, hogy valóban jogosult-e a menekült az anyagi juttatásra. A most megállapított visszatérési támogatás sokkal jelentősebb, mint korábban, hiszen eddig 500 eurót lehetett igénybe venni bizonyos országokból, például a Nigériából érkezőknek. 

Manfred Taucher az osztrák menekültügyi hivatal (BFA) vezetője szerint Ausztria a világ országai közül a harmadik olyan állam, amelyet a legtöbb migráns hagyott el önként. Tavaly Ausztriából mintegy 11 ezer menekült utazott el, közülük 5800 önként tette.

Ausztria a világ országai közül a harmadik olyan állam, amelyet a legtöbb menekült hagyott el önként.Fotó: Szabó Gábor - Origo

Taucher szerint a hazatérés állami támogatása miatt még többen fogják elhagyni az országot. A menekültszállásokon is tájékoztatják az embereket, valamint egy új honlapon is megtalálhatók az információk. A pénzügyi támogatás mellett visszautakat is szerveznek Afganisztánba, Pakisztánba, Irakba és Iránba.

Hetente egyszer pedig a nagyvárosok fontos közlekedési csomópontjainál a Caritas, valamint a Verein Menschenrechte osztrák segélyszervezetek a visszautazásról szóló felvilágosítást adnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK