Dzsihadistákat fogtak el két spanyol városban

2017.03.22. 14:21

A spanyol hatóságok őrizetbe vettek három marokkói származású férfit szerdán, mert gyaníthatóan kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal. 

A katalán rendőrség szerint két gyanúsított az Iszlám Állam ideológiáját propagálták, és a szervezethez toboroztak harcosokat.Mindketten marokkói állampolgárok, 26 és 37 évesek.

Egy másik akcióban fogták el a hatóságok a harmadik férfit. A belügyminisztérium szerint a férfi valós veszélyt jelentett a közbiztonságra: rendkívül aktív volt, az interneten több száz Iszlám Államhoz kapcsolódó tartalmat terjesztett.

A 45 éves férfi, aki már spanyol állampolgár, az interneten toborzott harcosokat a terrorcsoport számára azzal a céllal, hogy konfliktuszónákban utazzanak, és harcoljanak az ISIS oldalán.

Európa több pontján is toboroznak harcosokatForrás: AFP/Carl Court

Spanyolország a 2015. június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett támadásokat követően módosította terrorvédelmi készültségét 4-es, magas kockázatú fokozatra az öt pontos skálán. Azóta a spanyol hatóságok 195 embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolatuk miatt.