Fegyverraktárt robbantottak fel Ukrajnában – tízezreket evakuálnak

Balaklija, 2017. március 23. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma által közreadott kép egy kigyulladt lőszerraktárról a Harkiv mellett lévő Balaklija városban 2017. március 23-án. Áldozatokról egyelőre nincs hír, Anatolij Matiosz katonai főügyész szerint szabotázsakció történt. (MTI/AP/Ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma)
Vágólapra másolva!
Mintegy 20 ezer embert evakuálnak, miután robbanások voltak egy kelet-ukrajnai fegyverraktárban. A helyi sajtó szerint szabotázsakció történt.
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek a Harkiv mellett lévő Balaklija városánál, ahol mintegy 100 km-es távolságban az orosz támogatású szeparatisták elleni harcok folynak – írja a BBC.

A katasztrófavédelem megkezdte az emberek kitelepítését, Balaklija vasútállomáson felfüggesztették a közlekedést – írja a Kyiv Post. Mentőcsapatok nagy erőkkel evakuálják a környező városok és falvak lakosait, a teljes terület, amelyet a robbanás érintett, közel 350 hektár.

Olekszandr Livtinenko, a nemzetbiztonsági tanács helyettes titkára szerint Oroszország keze benne van az akcióban.

A jelentések szerint még a reggeli órákban is égett a tűz, kisebb-nagyobb erejű robbanásokat lehet hallani a több raktárból álló épületegyüttesből. A katonai bázison többek között 125 és 152 milliméter kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tárolnak.

Áldozatokról egyelőre nincs hír, de több tucat rohamkocsi érkezett a helyszínre, és legalább 250 tűzoltó vesz részt a lángok oltásában. A lakosság kimenekítésére 74 autóbuszt állítottak szolgálatba.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy haladéktalanul a katasztrófa helyszínére utazik. Sztepan Poltorak védelmi miniszter délelőtti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy még mindig robbannak lövedékek.

A tűzoltóknak még nem sikerült megfékezniük a tüzet, az arzenál mintegy egyharmada lángokban áll

– mondta a tárcavezető.