Újabb terror: gyalogosok közé hajtott egy autós Antwerpenben

Antwerpen gyalogosok közé hajtott egy autó belga belgium
Police and DOVO - SEDEE, the mine clearance service of Belgian defence, pictured at the Sint-Michielskaai in Antwerp, the location of a possible thwarted terrorist attack in Antwerp, Thursday 23 March 2017. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR
Vágólapra másolva!
Járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen belvárosi sétálóutcájában, de sikeresen megállították, senki sem sérült meg – közölte a La Libre Belgique című belga napilap. A sofőr észak-afrikai, Mohamed R.-ként azonosították, és a terrortámadás közben maszkot viselt. 
Vágólapra másolva!

Serge Muyters, az antwerpeni rendőrség vezetőjének tájékoztatása szerint a flamand város legkedveltebb – az autóforgalom elől elzárt – sétálóutcájában minden járókelő el tudott menekülni a nagy sebességgel közlekedő, francia rendszámú autó elől.

Az autót járőröző katonák megpróbálták feltartóztatni, de az gyorsítva továbbhajtott a kikötők irányába, ahol rövid üldözés után sikerült megállítani.

A rendőrkapitány elmondta, a terepszínű ruhát viselő, észak-afrikai származású férfit előállították. Az 1977-ben született, francia állampolgárságú, Mohamed R.-ként azonosított férfi autójában a hadsereg helyszínre kiérkező aknamentesítő szolgálata

számos lőfegyvert és egy egyelőre ismeretlen folyadékkal teli kannát talált.

Rendőrautó a támadás közelében Forrás: BELGA/AFP/Virginie Lefour

Hozzátette, a tartományban hármas, azaz "súlyos" fokozaton marad a terrorkészültségi szint, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Bart De Wever, Antwerpen polgármestere újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy egy "lehetséges terrortámadást" sikerült megakadályozni. Tájékoztatása szerint

a városban katonai és rendőri jelenlét növelésével megerősítették a nagy tömegeket vonzó helyszínek ellenőrzését.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében arról biztosította Antwerpen és egész Belgium lakosságát, hogy a kormány továbbra is éber és cselekvésre kész.

A La Meuse belga napilap arra emlékeztet, hogy Antwerpenben – Európa második legnagyobb kikötővárosában – nagy a migráns hátterű muszlim közösség.

Francois Hollande francia elnök újságírók előtt kijelentetette, hogy a merényletkísérletben a jelek szerint egy francia állampolgár volt érintett, a gyanú szerint

a csizmájában fegyverek voltak, és "gyilkolni, vagy legalábbis drámai helyzetet előidézni" készült.

"Továbbra is magas készültségi fokon kell lennünk, és mozgósítanunk kell valamennyi erőnket" – idézte a Reuters brit hírügynökség a francia államfőt.

Egy nevének elhallgatását kérő francia illetékes viszont azt közölte a brit hírügynökséggel, hogy a francia hatóságok szerint

a gyanúsított feltehetőleg nem akart senkire sem támadni, de ittas volt, és megpróbálta elkerülni a rendőri ellenőrzést.

Az illetékes a Reutersnek azt mondta, hogy a férfi Franciaországban élő tunéziai állampolgár, aki az ottani rendőrség előtt köztörvényes bűncselekmények miatt ismert. A belga hatóságok egyelőre nem kommentáltak a brit hírügynökség értesüléseit.