A volt kommunista politikus tavaly emigrált Ukrajnába. Ukrajna szerint Oroszország áll a gyilkosság mögött.

Egy fegyveres összetűzésben öltek meg egy volt orosz parlamenti képviselőt csütörtökön Kijevben.

Forrás: NurPhoto/Sergii Kharchenko/NurPhoto/Sergii Kharchenko

Andrij Kriscsenko, az ukrán főváros rendőrfőnöke szerint a Premier Palace nevű szálloda előtt történt lövöldözésben további két ember megsebesült. A nyomozásba bekapcsolódott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.

Az orosz állami duma volt képviselője, Gyenyisz Voronyenkov tavaly ősszel hagyta el Oroszországot, és decemberben ukrán állampolgárságot kapott.

Az egyik sérült a volt képviselő testőre, a másik a merénylő. Mindkettejüket kórházba vitték, és szigorúan őrzik őket. Szemtanúk szerint legalább hét lövés volt. A gyilkosságkor Voronyenkovval volt a felesége is, aki elájult a támadás közben.

A rendőrség jelenlegi álláspontja szerint bérgyilkosság történt. A gyilkos lőtt először a volt orosz képviselőre, válaszul annak testőre visszalőtt a merénylőre, majd az a testőrre adott le lövést.

Olekszandr Vakulenko, az ukrán rendőrség helyettes vezetője a gyilkosságért Oroszországot tette felelőssé.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Jurij Lucenko főügyész szintén úgy gondolja, hogy Moszkvából rendelték meg a volt képviselő megölését, és cinikus gyilkosságnak nevezte azt. Voronyenkov ugyanis tanú volt az Ukrajnából Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő ellen hazaárulás vádjával elindított eljárásban.

Petro Porosenko elnök a csütörtöki gyilkosságról azt mondta, hogy Oroszország által véghezvitt "állami terrorizmusról" van szó.

Larisza Szarhan, az ukrán főügyészség szóvivője azt mondta, védelmet biztosítanak a hatóságok egy másik volt orosz honatyának, Ilja Ponomarjevnek. Vele lett volna ugyanis találkozója az agyonlőtt képviselőnek.

A 46 éves Voronyenkov 2011 decemberétől 2016 szeptemberéig volt az orosz parlament alsóházának képviselője, a kommunista párt frakciójában.

Tavaly júliusban Pavel Seremet ismert orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságíróval végeztek hasonlóan fényes nappal az ukrán főváros központjával. Seremetet autójába rejtett bombával ölték meg.