Agyonlőttek egy volt orosz parlamenti képviselőt Kijevben

Gyenyisz Voronyenkov Agyonlőttek egy volt orosz parlamenti képviselőt Kijevben Voronenkov Murder In Kyiv Denis Voronenkov Maria Maksakova Yanukovych case
Maria Maksakova - a wife of Voronenkov - is seen touches her dead husbend's head at a place of murder. Denis Voronenkov, 45, a former member of the communist faction in the lower house of Russian parliament and a key witness in Yanukovych case, was shot dead by an unidentified gunman near the entrance of an upscale Premier Palace hotel in Kyiv, Ukraine, March 23, 2017. (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A volt kommunista politikus tavaly emigrált Ukrajnába. Ukrajna szerint Oroszország áll a gyilkosság mögött.
Vágólapra másolva!

Egy fegyveres összetűzésben öltek meg egy volt orosz parlamenti képviselőt csütörtökön Kijevben.

Forrás: NurPhoto/Sergii Kharchenko/NurPhoto/Sergii Kharchenko

Andrij Kriscsenko, az ukrán főváros rendőrfőnöke szerint a Premier Palace nevű szálloda előtt történt lövöldözésben további két ember megsebesült. A nyomozásba bekapcsolódott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.

Az orosz állami duma volt képviselője, Gyenyisz Voronyenkov tavaly ősszel hagyta el Oroszországot, és decemberben ukrán állampolgárságot kapott.

Az egyik sérült a volt képviselő testőre, a másik a merénylő. Mindkettejüket kórházba vitték, és szigorúan őrzik őket. Szemtanúk szerint legalább hét lövés volt. A gyilkosságkor Voronyenkovval volt a felesége is, aki elájult a támadás közben.

A rendőrség jelenlegi álláspontja szerint bérgyilkosság történt. A gyilkos lőtt először a volt orosz képviselőre, válaszul annak testőre visszalőtt a merénylőre, majd az a testőrre adott le lövést.

Olekszandr Vakulenko, az ukrán rendőrség helyettes vezetője a gyilkosságért Oroszországot tette felelőssé.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Jurij Lucenko főügyész szintén úgy gondolja, hogy Moszkvából rendelték meg a volt képviselő megölését, és cinikus gyilkosságnak nevezte azt. Voronyenkov ugyanis tanú volt az Ukrajnából Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő ellen hazaárulás vádjával elindított eljárásban.

Petro Porosenko elnök a csütörtöki gyilkosságról azt mondta, hogy Oroszország által véghezvitt "állami terrorizmusról" van szó.

Larisza Szarhan, az ukrán főügyészség szóvivője azt mondta, védelmet biztosítanak a hatóságok egy másik volt orosz honatyának, Ilja Ponomarjevnek. Vele lett volna ugyanis találkozója az agyonlőtt képviselőnek.

A 46 éves Voronyenkov 2011 decemberétől 2016 szeptemberéig volt az orosz parlament alsóházának képviselője, a kommunista párt frakciójában.

Tavaly júliusban Pavel Seremet ismert orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságíróval végeztek hasonlóan fényes nappal az ukrán főváros központjával. Seremetet autójába rejtett bombával ölték meg.