Amerika szigorítaná az Irán elleni szankciókat

2017.03.24. 08:58

Amerikai szenátorok kétpárti törvényjavaslatot kezdeményeztek csütörtökön az Irán elleni szankciók szigorítására. Az indítványt a szenátus külügyi bizottságának két tagja, Bob Corker republikánus és Robert Menendez demokrata párti politikus terjesztette elő.

A törvénytervezetet további hét republikánus és hét demokrata párti szenátor támogatja. Eszerint, ha

Irán kísérletet hajtana végre ballisztikus rakétákkal, az Egyesült Államok szigorúbb szankciókat vezetne be ellene.

A törvény kötelező szankciókat írna elő mindenki számára, aki valamilyen formában érintett lenne a rakétaprogramban, beleértve az Iszlám Forradalmi Gárdát (IRGC) is. A javaslat lényegében törvényerőre emelné a korábban megfogalmazott szankciókat, amelyeket csak elnöki rendelet szabályoz.

A tervezet szerint az amerikai elnöknek kötelezően zárolnia kellene az ENSZ Irán-ellenes fegyverembargóját megsértő személyek, vagy jogi személyek vagyonát is.

Robert Menendez, New Jersey-i szenátor szerint a törvényjavaslatuknak jó esélye van arra, hogy törvénnyé emelkedjék, és nem érinti a 2015 nyarán megkötött és 2016 januárjában érvénybe lépett többhatalmi iráni atomalkut.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína), valamint Németország 2015 nyarán kötött megállapodást Iránnal. Az egyezmény szerint Irán beleegyezett abba, hogy a fordói atomlétesítményben nem folytat urándúsítást, és átalakította az araki nehézvizes reaktorát, hogy ne legyen többé alkalmas az atomfegyvergyártáshoz szükséges plutónium előállítására.

Mindezért cserébe a nyugati államok feloldottak több gazdasági büntetőintézkedést is Irán ellen.

Azonban változatlanul érvényben vannak a perzsa állam elleni szankciók az emberi jogok megsértése, terrorista csoportok támogatása és a ballisztikus rakétaprogram miatt.

Donald Trump amerikai elnök nem ért egyet az Iránnal kötött nukleáris megállapodással, és többször is mondta, hogy újratárgyalná.

Bob Corker szenátor egyik munkatársa szerint a törvényjavaslat elkészítésekor konzultáltak Trump elnökkel is.