ENSZ: havonta száz civilt ölnek meg Jemenben

szomália éhezés
Shamsa Abdi Isse and her nine-month-old daughter are hospitalized in Garowe where 28-year-old brought the malnourished child three days ago on a seven-hour truck drive with the truck for treatment leaving seven other children left behind, in Garowe, capital of the Puntland part of North-East Somalia, 23 February 2017. Some 6.2 million people in Somalia are dependent on humanitarian aid as a result of a severe drought. More than 360,000 children are malnourished, tens of thousands of them are at risk of starvation. Should there be no rapid relief, the country in the Horn of Africa is under threat of a famine. In 2011 more than 250,000 people died in Somalia as a result of a drought. Photo: Anna Mayumi Kerber/dpa
Vágólapra másolva!
Havonta átlagosan száz civil halt meg a közel ét éve tartó jemeni háborúban, többségükkel a Szaúd-Arábia vezette szövetségesek légicsapásai és aknatüze végeztek.
Vágólapra másolva!

A háború kitörésének vasárnapi második évfordulója alkalmából kiadott közleményében az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának hivatala szerint

4773 civil meghalt és 8272 megsebesült a konfliktusban.

A legutóbbi áldozatok között 32 szomáliai menekült és egy jemeni állampolgár van, akiket a jelentés szerint a szövetségek egyik hadihajójának aknatüze és egy Apache helikopter lövései öltek meg, amikor egy hete rátámadtak a bárkájukra a partok közelében. További tíz ember eltűnt. A szaúdi hadi vezetés vitatja, hogy légiereje felelős a támadásért.

Taizz városban a lakosok élelmiszer- és vízhiánytól szenvednek, miután a húszikkal szövetséges Népi Bizottságok ostromgyűrűbe vették a várost, és nem engedik belépni a segélyszállítmányokat.

Az ENSZ szerint a háború miatt az iskolába nem járó gyermekek száma több mint a duplájára nőtt, és a közel 3,5 millió gyermek egy egész elveszített nemzedéket jelent a világ egyik legszegényebb országában.

– mondta Shabia Mantoo, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jemeni szóvivője.

Évek óta tart a háborús konfliktus Jemenben Forrás: AFP/Mohammed Huwais

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF egy közzétett jelentésben azt írta, hogy az iskolázatlanság következménye az erőszakot állandósító nemzedék lesz.

A háború alatt 1640 iskola – az iskolák 10 százaléka – vált működésképtelenné egy olyan országban, ahol majdnem minden második lakos 18 évnél fiatalabb.

Az iskolák közül 1470-et leromboltak vagy megrongáltak, másokat kaszárnyának vagy menekültszállásnak használnak az UNICEF adatai szerint.

Közel két millió gyermeknek nincs esélye az oktatáshoz Forrás: AFP/Mohammed Huwais

A háború 1,84 millió gyermeket fosztott meg az oktatástól, azon a 1,6 millió gyermeken túl, akik a konfliktus előtt sem jártak iskolába.

Az iskola nélkül maradt gyermekek apróbb munkákat vállalnak, koldulnak, vagy valamelyik fél oldalán harcolnak.

Az UNHCR adatai szerint 1500 gyermekkatona harcol az országban.

A konfliktus 2015. március 26-tól fokozódott, amikor a Szaúd-Arábia vezette arab szövetség erői beavatkoztak a kormányerők oldalán a 2014-ben az országban jelentős területeket – közöttük a fővárost, Szanaát – elfoglaló, Irán támogatását élvező húszi lázadók ellen.