Londoni terrortámadás: 50 sérült, ketten válságos állapotban

London, terrortámadás, Westminster
LONDON, ENGLAND - MARCH 23: Police take security measures in front of Parliament building on March 23, 2017 in London, England. A police officer and a knife-wielding attacker were killed in an attack outside parliament Wednesday, and at least two others were killed in a nearby incident, British police confirmed. Tayfun Salci / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka azt mondta, a szerdai londoni merényletben ötvenen sérültek meg, közülük két embernek válságos az állapota.
Vágólapra másolva!

Az eddigi összesítésekben a rendőrség azt közölte, hogy a parlament melletti Westminster hídon elkövetett gázolásos terrortámadásnak legalább negyven sérültje volt.

Rowley a számokat véglegesítő pénteki tájékoztatójában azt is mondta,

32 sérültet kezelnek különböző londoni kórházakban, köztük két rendőrt.

Mint mondta, péntek hajnalban két "komoly jelentőségű" őrizetbe vétel történt Közép- és Északnyugat-Angliában a merénylettel összefüggésben.

A Scotland Yard terrorelhárítási vezetője elmondta azt is, hogy a terrorista, aki az utóbbi években a Khalid Masood nevet használta, Adrian Russell Ajao néven született Angliában.

Rendőrautók állnak a brit parlament épületénél, ahol lövöldözés történt 2017. március 22-én. Az első jelentések több sebesültről szólnak, a parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette Forrás: MTI/AP/PA/Victoria Jones

Szerda délután valamivel fél 3 előtt egy szélsőséges iszlám terrorista

felhajtott a londoni Westminster híd gyalogosoknak fenntartott részére, és szándékosan belehajtott a tömegbe.

A hídon pánik tört ki, a fékezés nélkül haladó jármű elől többen a Temzébe ugrottak. Ketten meghaltak, és több tucat ember megsérült.

A terrorista ezután a parlament épületére fordult rá, ahol nekicsapódott a kerítésnek. Kiszállt a kocsiból, és

kést rántva nekitámadt a parlamentet őrző rendőröknek.

Az egyik, a hírek szerint fegyvertelen rendőrt szó szerint nyakon szúrta, ő rögtön meghalt.

A támadó berohant a parlament épületének udvarára, és körülbelül 15 métert tett meg, amikor a rendőr két kollégája összesen három lövéssel agyonlőtte.

A terrortámadásban összesen öten haltak meg, az egyikük maga a terrorista.