A Saar-vidéken vette kezdetét az idei német választási szezon, aminek a csúcspontja a szeptemberi parlamenti választás lesz. A nyugat-német tartományban a kereszténydemokraták vezetnek, de könnyen lehet, hogy csak a szociáldemokratákkal tudnak majd csak kormányt alakítani. Martin Schulz számára nagy eredmény lenne a győzelem, mivel az további lendületet adna pártjának.

A német szövetségi belpolitika szempontjából igen fontos választást rendeznek ma a Saar-vidéken. Az ország egyik legkisebb tartományában csupán egymillióan élnek, de mivel ez 2017 első fontosabb voksolása, ezért mindenki a francia határ melletti területre figyel. Martin Schulz kancellárjelöltté választása óta a német szociáldemokraták (SPD) támogatottsága megugrott, és reális kihívói lettek az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniónak (CDU).

Angela Merkel és Annegret Kramp-Karrenbauer, a Saar-vidék kereszténydemokrata miniszterelnöke egy kampányrendezvényenForrás: AFP/Thomas Kienzle

Szoros lehet

A Saar-vidéki választás visszaigazolhatja az SPD megerősödését, azonban, ha rosszul szerepelnek, akkor minden bizonnyal országosan is megtörik a lendületük. A legutolsó felmérések szerint a CDU akár öt százalékponttal is megelőzheti az SPD-t, de ennél vélhetően kisebb lesz a különbség. 2012-ben a kereszténydemokraták 35,2, az SPD 30,6, a Baloldal (Die Linke) 16,1, a Kalózpárt 7,4, míg a Zöldek öt százalékot kaptak.

A nagy pártok helyzetét a kisebbek szereplése nagyban befolyásolhatja. A legutolsó kutatások szerint csak a Die Linke és a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) juthat még a helyi parlamentbe. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az SPD és a Die Linke megszerzi-e a képviselői helyek többségét, de ha ezt sikerül elérniük, akkor szinte biztos, hogy ők alkotnak majd koalíciót. A CDU nincsen könnyű helyzetben, mivel sem az AfD-vel, sem a Die Linkével nem kívánnak koalíciót kötni, ezért számukra csak az SPD maradhat partnernek.

Martin Schulznak, az SPD kancellárjelöltjének jól jönne egy Saar-vidéki győzelemForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

A közvetlen választást a jobboldal nyerné

Ha az SPD a Baloldallal lépne koalícióra, a volt Nyugat-Németországban első ízben lenne példa egy ilyen szövetségre. Ugyanakkor a szociáldemokraták számára azért lenne nagy siker a tartomány bevétele, mert majdnem 18 év óta nem tudtak miniszterelnököt állítani a Saar-vidéken. Az erős kampányt jól mutatja, hogy mind Merkel, mind Schulcz megjelent a tartományban.

A baloldal elsősorban a szociális igazságosság kérdésére koncentrált, ugyanúgy, mint Martin Schulz első, pártelnökké való megválasztását követő beszédében. Schulz számára kudarc lenne, ha csak nagykoalíciót tudna kötni, mert az azt mutatná, hogy elődjéhez képest ő sem tud más politikát folytatni. Bár a két tradicionális párt között a felmérések szerint nincs nagy különbség, ha közvetlenül kellene tartományi kormányfőt választani, Annegret Kramp-Karrenbauer kereszténydemokrata politikus előnye még mindig tetemes, 19 százalékos lenne.

A Baloldali Párt lehet a királycsináló a nyugati tartománybanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Dietze

Németországban szeptemberben parlamenti választást tartanak, de addig lesz még két tartományi voksolás. Május 7-én Schleswig-Holsteinben, majd egy hétre rá az ország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában szavaznak. 

Exit poll: a CDU kapta a legtöbb szavazatot a Saar-vidéki tartományi választáson

 Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Saar-vidéken tartott vasárnapi tartományi (Landtag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint - közölte vasárnap délután az MTI.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU a szavazatok 40 százalékát szerezte meg. Eddigi koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) messze lemaradva végzett a második helyen, a szavazatok 29,5-30 százalékával.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 13 százalékkal a harmadik helyet szerezte meg.
A saarbrückeni Landtagba negyedikként a CDU-tól jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) jutott be 6 százalékkal. A felmérések szerint a Zöldek kiestek a tartományi gyűlésből, 4,5 százalékot értek el.

Kiesett a Kalózpárt is, a szavazatok 1 százalékát szerezte meg. A liberális FDP 2012 után ismét elbukott az 5 százalékos bejutási küszöbön, 3-3,5 százalékos eredményt ért el.