Merkel a francia határnál állítaná meg Schulzot

Horizontal
German Chancellor and Chairwoman of the Christian Democratic Union CDU Angela Merkel (L) and Annegret Kramp-Karrenbauer, top candidate of the CDU, wave a starter flag symbolizing the last 72 hours of the election campaign for the state election in the German federal state of Saarland, in Sankt Wendel, western Germany, on March 23, 2017. The Saarland regional elections will be held on March 26, 2017. / AFP PHOTO / THOMAS KIENZLE
Vágólapra másolva!
A Saar-vidéken vette kezdetét az idei német választási szezon, aminek a csúcspontja a szeptemberi parlamenti választás lesz. A nyugat-német tartományban a kereszténydemokraták vezetnek, de könnyen lehet, hogy csak a szociáldemokratákkal tudnak majd csak kormányt alakítani. Martin Schulz számára nagy eredmény lenne a győzelem, mivel az további lendületet adna pártjának.
Vágólapra másolva!

A német szövetségi belpolitika szempontjából igen fontos választást rendeznek ma a Saar-vidéken. Az ország egyik legkisebb tartományában csupán egymillióan élnek, de mivel ez 2017 első fontosabb voksolása, ezért mindenki a francia határ melletti területre figyel. Martin Schulz kancellárjelöltté választása óta a német szociáldemokraták (SPD) támogatottsága megugrott, és

reális kihívói lettek az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniónak (CDU).

Angela Merkel és Annegret Kramp-Karrenbauer, a Saar-vidék kereszténydemokrata miniszterelnöke egy kampányrendezvényen Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Szoros lehet

A Saar-vidéki választás visszaigazolhatja az SPD megerősödését, azonban, ha rosszul szerepelnek, akkor minden bizonnyal országosan is megtörik a lendületük. A legutolsó felmérések szerint a CDU akár öt százalékponttal is megelőzheti az SPD-t, de ennél vélhetően kisebb lesz a különbség. 2012-ben a kereszténydemokraták 35,2, az SPD 30,6, a Baloldal (Die Linke) 16,1, a Kalózpárt 7,4, míg a Zöldek öt százalékot kaptak.

A nagy pártok helyzetét a kisebbek szereplése nagyban befolyásolhatja. A legutolsó kutatások szerint csak a Die Linke és a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) juthat még a helyi parlamentbe. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az SPD és a Die Linke megszerzi-e a képviselői helyek többségét, de ha ezt sikerül elérniük, akkor szinte biztos, hogy ők alkotnak majd koalíciót.

A CDU nincsen könnyű helyzetben,

mivel sem az AfD-vel, sem a Die Linkével nem kívánnak koalíciót kötni, ezért számukra csak az SPD maradhat partnernek.

Martin Schulznak, az SPD kancellárjelöltjének jól jönne egy Saar-vidéki győzelem Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

A közvetlen választást a jobboldal nyerné

Ha az SPD a Baloldallal lépne koalícióra, a volt Nyugat-Németországban első ízben lenne példa egy ilyen szövetségre. Ugyanakkor a szociáldemokraták számára azért lenne nagy siker a tartomány bevétele, mert majdnem 18 év óta nem tudtak miniszterelnököt állítani a Saar-vidéken. Az erős kampányt jól mutatja, hogy mind Merkel, mind Schulcz megjelent a tartományban.

A baloldal elsősorban a szociális igazságosság kérdésére koncentrált, ugyanúgy, mint Martin Schulz első, pártelnökké való megválasztását követő beszédében.

Schulz számára kudarc lenne, ha csak nagykoalíciót tudna kötni,

mert az azt mutatná, hogy elődjéhez képest ő sem tud más politikát folytatni. Bár a két tradicionális párt között a felmérések szerint nincs nagy különbség, ha közvetlenül kellene tartományi kormányfőt választani, Annegret Kramp-Karrenbauer kereszténydemokrata politikus előnye még mindig tetemes, 19 százalékos lenne.

A Baloldali Párt lehet a királycsináló a nyugati tartományban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Dietze

Németországban szeptemberben parlamenti választást tartanak, de addig lesz még két tartományi voksolás. Május 7-én Schleswig-Holsteinben, majd egy hétre rá az ország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában szavaznak.

Exit poll: a CDU kapta a legtöbb szavazatot a Saar-vidéki tartományi választáson

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Saar-vidéken tartott vasárnapi tartományi (Landtag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint - közölte vasárnap délután az MTI.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján

a CDU a szavazatok 40 százalékát szerezte meg.

Eddigi koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) messze lemaradva végzett a második helyen, a szavazatok 29,5-30 százalékával.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 13 százalékkal a harmadik helyet szerezte meg.
A saarbrückeni Landtagba negyedikként a CDU-tól jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) jutott be 6 százalékkal. A felmérések szerint a Zöldek kiestek a tartományi gyűlésből, 4,5 százalékot értek el.

Kiesett a Kalózpárt is, a szavazatok 1 százalékát szerezte meg. A liberális FDP 2012 után ismét elbukott az 5 százalékos bejutási küszöbön, 3-3,5 százalékos eredményt ért el.