Politikai menedéket adott az USA egy szingapúri bloggernek

2017.03.25. 09:12

Politikai menedékjogot kapott az Egyesült Államokban egy fiatal szingapúri ellenzéki blogger, akit azért ítéltek el többször is hazájában, mert csúfot űzött a vallásból és Szingapúr hatóságaiból.

Samuel Cole bíró a 18 éves Amos Yee ügyében helyi idő szerint pénteken Chicagóban hozott döntését azzal indokolta, hogy a fiatalembert politikai nézetei miatt üldözték hazájában, vagyis politikai menekültnek minősül. A bíró ezenkívül megalapozottnak találta Amos Yee azzal kapcsolatos félelmét, hogy a jövőben is üldözni fogják a szingapúri hatóságok.

A döntés ellen még fellebbezhet az amerikai belbiztonsági minisztérium, amely

kezdetben ellenezte, hogy a menedékjog megadását,

mert szerinte jogos volt a szingapúri kormány ellene indított eljárása. Amos Yee közvetlenül azután hagyta el Szingapúrt, hogy letöltötte hathetes börtönbüntetését, amelyet tavaly szeptemberben szabtak ki rá. Az ottani bíróság szerint az volt a bűne, hogy a közösségi médiában

a kereszténységet és az iszlámot sértő videók közzétételével vallási gyűlöletre uszított.

2015-ben hasonló okok miatt, valamint a modern Szingapúr megalapítójának számító Lee Kuan Yew volt kormányfő kigúnyolásáért ítélték négy hét szabadságvesztésre. Amos Yee azóta őrizetben van, hogy tavaly decemberben megérkezett a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtérre, és politikai menedékjogot kért.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport - amely korábban már elítélte a szingapúri blogger megbüntetését - üdvözölte az amerikai döntést, és bírálta a szingapúri hatóságokat, amiért nyomást gyakorolnak a kormányzó párttal vitába szálló másként gondolkodókra.