A csehek többsége elutasítja a migránsok befogadását

2017.03.27. 19:53

A csehek 61 százaléka elutasítja a migránsok befogadását, ez három százalékkal kevesebb, mint 2016 végén – derült ki egy országos felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet februári felmérése szerint a megkérdezett

cseh állampolgárok 32 százaléka úgy véli, hogy a menekülteket átmeneti időre, a veszély elmúltáig be kellene fogadni. Mindössze az emberek három százaléka nyilatkozott úgy, hogy a menekülteknek letelepedési engedélyt kellene adni Csehországban.  

A háborús menekülteket a megkérdezett személyek 73 százaléka minősítette veszélyforrásnak. Általános az elvárás, hogy minden migránsnak alkalmazkodnia kell a csehországi szokásokhoz és körülményekhez.

A felmérésben részt vevők 73 százaléka a jelenlegi legnagyobb veszélyforrásnak az Iszlám Állam terrorista szervezetet nevezte meg. A kelet-ukrajnai helyzetet, az ottani ukrán-orosz konfliktust a cseh állampolgárok 41 százaléka tartja komoly veszélyforrásnak.

Az érkező migránsoktól a többség még mindig tartForrás: AFP/Philippe Huguen

A nemzetközi konfliktusok iránti érdeklődés a cseh közvélemény körében általában magas. A menekültek körüli problémákat a megkérdezettek 63 százaléka kíséri rendszeres figyelemmel, négy százalékkal többen, mint a tavalyi év végén.

Az Iszlám Állammal kapcsolatos fejleményeket az emberek 57, míg a kelet-ukrajnai konfliktust 32 százalék figyeli rendszeresen – mutatta meg a felmérés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK