Spanyol bíróság tárgyalja a szír hatóságok megtorló akcióit

Aleppó szíria szír háború
A picture taken on March 9, 2017 in the northern Syrian city of Aleppo, which was recaptured by government forces in December 2016, shows a man walking down a rubble-filled street in the formerly rebel-held al-Shaar neighbourhood. / AFP PHOTO / JOSEPH EID
Vágólapra másolva!
A spanyol központi büntetőbíróság befogadta azt a keresetet, amelyet a Szíria lakosságával szemben elkövetett terrorcselekmények miatt nyújtott be egy ügyvédi iroda. Az iroda egy szíriai származású nőt képvisel, akinek a testvérét elrabolták, és meggyilkolták a kormányemberei. 
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi jogi ügyekkel foglalkozó spanyol ügyvédi iroda februárban fordult a bírósághoz, képviselve egy szír származású, spanyol állampolgárságú asszonyt.

Az asszony testvére 2013 februárjában tűnt el. A család úgy tudta meg, hogy mi lett a férfi sorsa, hogy a szír rendőrség fényképeket mutatott a hozzátartozójuk holttestéről. A felvételeket a szír rendőrség egy volt tagja csempészte ki szökésekor az országból.

A képeken a szír hatóságok által megkínzott és megölt emberek láthatók.

Eloy Velasco bíró annak ellenére döntött a kereset befogadásáról, hogy azt az ügyészség ellenezte, mivel az áldozat nem volt spanyol állampolgár. A bíró szerint viszont az eljárást kezdeményező testvér közvetett áldozata a történteknek, így megalapozottnak találta a keresetet. A bíró javasolja az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) bevonását is az ügybe, hogy kiderüljön: más uniós tagállamokban is érkeztek-e hasonló keresetek.

Sokan, ahogy csak tudnak menekülnek Szíriából Forrás: AFP/Karam Al-Masri

Szíriában 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba fordult a konfliktus a Bassár el-Aszad elnök vezette kormányerők és a szíriai felkelők között.

A G37 iroda keresetében hangsúlyozta: a

2011-es kormányellenes tüntetésekre a szír állam jogtalan letartóztatásokkal, kínzásokkal, kivégzésekkel válaszolt, amelynek következtében több ezren veszítették életüket.

A nemzetközi közösség eddig még nem kezdeményezett semmilyen jogi eljárást a büntetőjogi felelőség megállapítására a történtek miatt.