Tűzszünetet hirdettek egy gát műszaki állapota miatt

Vágólapra másolva!
Négyórás tűzszünetet jelentett be hétfőn az észak-szíriai Tabka-gát környékén a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szíriai ellenzéki ernyőszervezet. Az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai fellegvárától, Rakkától keletre lévő létesítményt szeretnék szakemberekkel ellenőriztetni, mivel egyes jelentések szerint a gát megrongálódott és elöntéssel fenyegeti a várost.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok támogatását élvező SDF rövid közleményében annyit írt, hogy

a fegyvernyugvást az Eufrátesz folyón fekvő gát üzemeltetője kezdeményezte.

Azt nem tudni, hogy az üzemeltető a szíriai kormányhoz, vagy az Iszlám Államhoz tartozik-e.

A tűzszünet hatályba lépése után két órával kiadtak egy második közleményt, amiben az iszlamisták ellen harcoló milícia megerősítette, hogy szakértők keresték fel a létesítményt, és nem találtak műszaki problémát.

Ugyanakkor egy törökországi emigrációban élő mérnök, aki korábban a létesítményben dolgozott, aggodalmának adott hangot, hogy

négy óra nem elegendő a gát állapotának felméréséhez.

Az SDF azt követően döntött a tűzszünetről, hogy ellentmondásos jelentések jelentek meg a gát állapotáról és a rakkai helyzetről. Egyes beszámolók szerint

a Tabka-gát összeomlásától tartó civilek magasabbra fekvő térségekbe menekülnek a városból,

míg mások azt állítják, hogy otthonaikban maradtak az iszlamisták uralta város lakói.

A kurd-arab szervezet péntek óta folytat harcokat Tabka település környékén, hogy elfoglalhassa a gátat, amely Észak-Szíria áramellátásának egyik fő forrása.