Kambodzsa betiltotta az anyatej kereskedelmét

Vágólapra másolva!
Kambodzsa kedden hivatalosan is betiltotta az anyatej exportját, miután néhány hónapja egy amerikai cég elkezdte felvásárolni a helyi szegényektől.
Vágólapra másolva!

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök azt követelte az egészségügyi minisztériumtól, hogy tegyen azonnali lépéseket az anyatej felvásárlásának és exportjának megakadályozására. Közleményében azt írta, „tény, hogy Kambodzsa szegény és nehézségekkel küzd, de annyira azért nem, hogy az anyáknak el kellene adniuk a tejüket”.

Kambodzsa vámhivatala múlt héten közölte, hogy felfüggesztették az anyatej exportját egy kormányzati döntésre várva. Az anyatejet a kambodzsai piacon a Ambrosia Labs cég vásárolta fel, majd

lefagyasztva kivitte az Egyesült Államokba, ahol 1,5 deciliterért körülbelül 20 dollárt (nagyjából 6 ezer forintot) kért.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) üdvözölte a kambodzsai kormány döntését, és felhívta a figyelmet arra, hogy Kambodzsában a legmagasabb az élelmezési okok miatti gyermekhalálozási ráta a térségben.

1000 újszülöttből 97 hal meg a táplálék hiánya vagy elégtelensége miatt.

Emellett a kambodzsai gyerekek jelentős része szenved alultápláltságtól: 45 százalékuk mutatja mérsékelt vagy súlyos fejlődési visszamaradottság jeleit.

Mindezek ellenére a kormány döntését több - pénzügyi nehézségekkel küzdő - kambodzsai anya kifogásolta. Az asszonyok a tej mennyiségétől függően naponta 7-10 eurót (nagyjából 2-3 ezer forintot) is megkereshettek, ami nem kevés egy olyan országban, ahol az egy főre jutó éves átlagkereset alig 350 ezer forint. Kambodzsa Ázsia egyik legszegényebb országa, lakosságának több mint egyharmada él a szegénységi küszöb alatt. Az Ambrosia Labs phnompeni irodája néhány napja zárva tart.