Kínaiaknak kémkedhetett egy amerikai külügyes

2017.03.30. 14:41

Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselőjét letartoztatták és vádat emeltek ellene, mert több tízezer dollárt, illetve egy Apple laptopot és egy Iphone-t is elfogadott kínai kémektől bizonyos információkért cserébe. A vádlott a kínai hírszerzéssel már évek óta tarthatta a kapcsolatot.

Az Egyesült Államokban egy 60 éves külügyi munkatársnőt vádolnak azzal, hogy évek óta kapcsolatban állt a kínai hírszerzéssel. A bíróságon kiderült az is, hogy a vádlott tisztában volt azzal, hogy a hírszerzés embereitől fogad el kenőpénzt – írja a The Guardian.

Candace Claiborne nemcsak magára fordította a kémektől kapott ellenszolgáltatást: egy hozzá közeli személy is kapott ajándékokat, és bizonyos előnyökhöz is jutott a kínai hatóságoktól. Sőt, ez a bizonyos hozzátartozó, amíg Kínában tanult egy meg nem nevezett súlyos bűncselekménybe is belekeveredett, azonban a kínai hatóságok védelmét élvezhette a nyomozás során.

Claiborne kihasználta a pozícióját, hozzáfért bizalmas diplomáciai információkhoz, amikből hasznot húzott"

– mondta Mary McCord, a nemzetbiztonságért felelős igazságügyiminiszter-helyettes.

Az ügyészség azt mondta, hogy Claiborne bevallotta, hogy adott át információkat a kínai hírszerzésnek, de a vádlott ragaszkodott ahhoz, hogy egyik sem volt minősített adat. 

Az 58 oldalas tárgyalási anyagban is nem minősített információknak nevezték a kiszivárogtatott dokumentumokat. Azonban hivatkoznak arra is, hogy a vádlott beismerte, hogy a kínai hírszerzésnek átadott egy olyan információt, amely egy disszidens kínai állampolgárról szólt, aki titokban elhelyeztek az amerikai nagykövetségnél.

Cseng Kuang-cseng vak kínai polgárjogi aktivistáról van szó, aki Kínában egy házi őrizetből szökött meg, majd 2012-ben menedéket kért az amerikai nagykövetségnél, amit meg is kapott. Az eset rövidebb ideig diplomáciai konfliktust okozott a két ország között.

Az amerikai hatóságok szerint a nővel kapcsolatot tartó kémek a Shanghai állambiztonságnak dolgoznak, amely a Kína Állambiztonsági Minisztérium alá tartozik. Ez az ázsiai ország polgári hírszerzése és biztonsági hivatal is.

Nem jött ki az állami fizetésből, a kínai hírszerzésre barátként tekintett

A kémek minden bizonnyal felfigyelhettek Claiborne pénzügyi problémáira, miszerint a minisztériumban kapott fizetéséből nem tudja finanszírozni a már említett hozzátartozójának az ázsiai tanulmányait.

Az FBI nyomozói szerint a vádlott naplójában az szerepelt, hogy a kínaiakon keresztül egy év alatt átlagosan húszezer dollárt keresett meg.

Claiborne a vád szerint a szabályokkal ellentétesen titokba tartott miden külföldi kapcsolatát a hatóságok elől. Az egyik ilyen kapcsolatfelvétel az volt, amikor 2500 dollárt utaltak át a bankszámlájára, miközben a pekingi nagykövetségen teljesített szolgálatot. 

AZ FBI szerint a vádlott évek óta összejátszhatott a kínai kémekkelForrás: AFP/Yuri Gripas

A beszámolók szerint a vádlott többször panaszkodott az évek alatt, hogy a hozzátartozója számára évente 47 ezer dollárba kerül a lakhatása, a divatiskolájának a tandíja, illetve 450 dollár megy el a különböző utazásira is, amiket mind a kínaiak pénzéből tud csak fedezni.

Az ügyészség szerint az is jelzés értékű, hogy amikor a vádlott  hozzátartozója részese lehetett egy bűncselekménynek, akkor az utolsó pillanatban ki tudták hozni az országból. Ez a menekítés sem sikerült volna mindenkinek. 

Az a bizonyos hozzátartozó most 31 éves, míg együtt élt a vádlottal többször is elkísérte a külföldi kiküldetéseire. Amikor már forróvá kezdett vállni a lábuk alatt a talaj, a vádlott állítólag azt mondta a hozzátartozójának: Tényleg nem akarom, hogy a nyakamon, vagy a te nyakadon szoruljon a hurok."

Nem sokkal később vádlott személyleírást adott a két hírszerzőről a hatóságoknak. Az FB szerint Claiborne a kínai hírszerzésre, mint „legnagyobb barátként tekint", és hálás az eddig átadott kenőpénzért és a támogatásokért is. A nő nem tagadja a kínaiakkal folytatott együttműködését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK