Letartóztatták a dél-koreai elnököt

2017.03.30. 21:42

Letartóztatták a korrupciós botrányba keveredett Pak Gunhje dél-koreai elnököt helyi idő szerint péntek reggel. Akár tíz év börtönt is kaphat, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzt fogadott el nagyvállalatok vezetőitől.

Helyi idő szerint péntek reggel letartóztatták Pak Gunhje dél-koreai elnököt. A szöuli központi kerületi bíróság előzőleg jóváhagyta a letartóztatási parancsot.

Vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel és államtitoksértéssel gyanúsítják a 65 éves politikust.

Pak legfeljebb 20 napig maradhat börtönben a hivatalos vádemelésig.

A korrupciós botrányba keveredett Pak Gunhje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-énForrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun

Pak Dél-Korea első olyan demokratikusan választott elnöke, akit a parlament elmozdított hivatalából.

Tíz évnél is hosszabb börtönbüntetéssel sújthatják, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzeket fogadott el nagyvállalatok vezetőitől.

A bíróság azután döntött, hogy az előző nap több órán keresztül kihallgatták a menesztett elnököt.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a korrupciós botrány kirobbanása óta dél-koreaiak százezrei tüntettek Szöulban a korrupciós botrányba keveredett Pak Gunhje elnök lemondását követelve.

A tüntetések alatt többen is meghaltak.

Nem csak Pak távozását követelő megmozdulások voltak, a volt miniszter mellett szimpátiatüntetéseket is tartottak.

Szimpátiatüntetés a dél-koreai elnök házánálForrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Pak állítólag kulcsfontosságú államügyekbe avatkozott bele, nagyvállalatokat bírt rá pénzadományok folyósítására, és saját hasznára is visszaélt befolyásával.

A Pakkal több mint negyvenéves barátságot ápoló Csve Szunsilt novemberben hatalommal való visszaélés és csalási kísérlet miatt tartóztatták le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK