A napokban 60 új gyilkossággal vádolták meg azt a férfit, akinek ügyében 22 emberöléssel kapcsolatban már megszületett az ítélet. Mihail Popkovon kívül több sorozatgyilkos is börtönben tölti élete hátralévő részét Oroszországban, de a Szovjetunió legbrutálisabb sorozatgyilkosát már évtizedekkel korábban kivégezték.

Oroszország legkegyetlenebb gyilkosait gyűjtötte össze az RT nevű orosz oldal, annak apropóján, hogy az egyik legkeresettebb elkövető, Mihail Popkov ügyében újabb gyilkosságokat akarnak tárgyalni. Lássuk őket!

Még akkor is, ha nem az áldozatok számát nézzük, Andrij Csikatilo kétségtelenül Oroszország leghírhedtebb sorozatgyilkosa. Az embereket megcsonkító gyilkos után több ezren nyomoztak még a Szovjetunióban.

Andrej CsikatiloForrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Vladimir Vyatkin

Csikatilo 1936-ban született reménytelen, szegény környezetben, ahol az éhezéssel is meg kellett küzdenie. A férfi édesanyját a náci megszállás alatt megerőszakolták, mindez feltehetően közrejátszott abban, hogy a gyilkosságai alatt állítólag még kannibalizmusra is vetemedett.

Tanárként tudott később elhelyezkedni, de a férfiban dolgozhattak gyerekkori fájdalmai és a szexuális frusztráció is, amit hivatása gyakorlása közben sem tudott kordában tartani. 1973-ban Csikatilo szexuálisan zaklatta egyik tanulóját, majd több iskolában is megfordult, mivel számos panasz érkezett a diákjaitól, hogy molesztálta őket.

A mai napig megoldatlan annak a 9 éves kislánynak az ügye, akit brutálisan megöltek még 1978-ban. Az eset első számú gyanúsítottja Csikatilo volt. Ezt nem tudták rábizonyítani, azonban 1982-től már egyértelműen több tucat gyilkossághoz volt köze a férfinak. A gyilkos többségében kiskamasz fiúkat és serdülő lányokat szólított le a buszmegállókban, vasútállomások előtt és más helyszíneken, ahol szóba elegyedett velük. A férfi az áldozatait egy közeli erdőbe csalta, ahol több tucatszor leszúrta őket.

A halott áldozataitól nem lett erekciója, ezért a gyerekek szemét kivágta, levágta a nemi szervüket, és késsel imitálta a szexuális aktust.

A hatóságok több mint több tízezer ember után nyomoztak, és számos esetben tömegével tartóztattak le ártatlanokat is. 1984-ben, egy héttel az elkövetett 15 gyilkossága után Csikatilo egy fiatal nőt próbált ismét elcsalni egy buszállomásról. Ez egy civil ruhás detektívnek is feltűnt, aki letartóztatta a férfit.

Később kiderült, hogy egy korábbi lopás miatt keresik, és ez jogot adott a nyomozóknak arra, hogy bent tartsák a rendőrségen. Csikatilót bűnösnek találták lopás vádjában, és egy év börtönt kapott, de három hónap után szabadon engedték.

Csikatilót 1992-ben állították bíróság elé, 53 rendbeli gyilkosság, illetve tanárként elkövetett 5 rendbeli, fiatalok ellen elkövetett szexuális zaklatás vádjával.

Csikatilo addigra már hírhedt sorozatgyilkos lett, aki a Szovjetunió kegyetlen évtizedeit hibáztatta a viselkedése miatt, a bíróságon pedig azt mondta, ő csupán megtisztította a társadalmat a nemkívánatos elemektől.

A sakktáblás gyilkos

Alekszandr Picsuskin 1974-ben született, alkoholista édesapja elhagyta, még amikor csecsemő volt. Moszkvában, egy parkerdőben követte el gyilkosságait. Először 1992-ben ölt, aztán hosszú szünet után, 2005–2006-ban követte el gyilkosságait. Áldozatai többnyire középkorú vagy nyugdíjas, hajléktalan vagy alkoholista férfiak voltak, akiket az erdőbe csalt, majd legtöbbjüket kalapáccsal megölte, és az erdőben elrejtette.

A bíróság nagy részletességgel számolt be a férfi gyilkosságairól.

Picsuskin bűntudatot érzett amiatt, hogy nem végzett precíz munkát, és nem voltak számára izgalmasak a gyilkosságok, mert az áldozatok nem ellenkeztek eléggé.    

 Szerettem hallgatni az álmaikat, vágyaikat és a terveiket ... Mert tudtam, hogy egyik sem fog soha valóra válni”– mondta a bírónak.

A férfit a sakkos gyilkosként is ismerik, mert azt tervezte, hogy 64 emberrel végez – ahány kocka van egy sakktáblán. A sorozatgyilkost végül egy szerelmi szál buktatta le. Marina Moszkalje nevű kolléganőjét szintén egy parkban találták meg holtan. Kabátjában döntő fontosságú nyomokra bukkantak: egy metrójegyre és egy papírcetlire, amelyen Picsuskin telefonszáma volt. A sakktáblás sorozatgyilkos életfogytiglant kapott.

A vérfarkas

1994 és 2000 közt 29 fiatal, 19 és 28 év közötti nő tűnt el sötétedés után, holttestüket egytől egyig az irkutszki terület erdős részein találták meg. A tettes részeg, magányos nőket környékezett meg, akiket egy tompa eszközzel leütött. Egy kivétellel mindegyiküket megerőszakolta.

Az egykor rendőrként dolgozó férfi a szibériai város utcáit akarta megtisztítani az örömlányoktól, de később olyan fiatal nőket is megtámadott, akik férfiak nélkül mentek el szórakozni. Áldozatait szolgálati autójában megerőszakolta, majd fejszével vagy késsel végzett velük.Az erdőben hagyott testek közül van, amit a mai napig nem találtak meg. Emiatt nevezték el vérfarkasnak. Popkov évekig rettegésben tartotta a szibériai térséget, örökre börtönben maradhat.

2015 januárjában ítélték 22 nő ellen elkövetett gyilkosságért életfogytiglani börtönre. A halálos áldozatok száma azonban még magasabb lehet, és tettei valószínűleg soha nem ismerhetők meg teljes egészükben. A tárgyaláson a férfi nem vallotta magát bűnösnek, csak egy takarítónak, "aki a várost tisztította meg a könnyűvérű nőktől".