Felgyújtotta magát csütörtökön egy szíriai menekült a görög égei-tengeri Híosz szigetén. Itt található a Vial nevű menekülttábor, vélhetően a létesítményben uralkodó rossz állapotok miatt tiltakozott.

Sajátos módját választotta egy migráns annak, hogy nemtetszését fejezze ki a híoszi menekülttáborban uralkodó körülmények miatt. A férfi felgyújtotta magát.

A szír menekültet a helyi kórházba szállították súlyos égési sérülésekkel. Állampolgárságán kívül róla egyelőre mást nem tudni. Ugyanakkor egy rendőr, aki segített a férfi mentésében, kórházi kezelésre szorult a kezein szerzett égési sebek miatt.

Híoszon jelenleg több mint 3500 migráns tartózkodik.

A Híosz görög sziget felé tartó, szíriai migránsokat szállító gumicsónakra világít a török parti őrség Umut nevű hajójának reflektora az Égei-tengeren 2015-benForrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Sokan közülük kétségbeesettek, mivel hónapok óta várnak menedékkérelmük feldolgozására a túlzsúfolt menekülttáborban, ahol folyamatosan feszült a helyzet.

Ismételten hallani jelentéseket a menekültek csoportjai közötti összetűzésekről, vagy incidensekről a menekültek és a szigetlakók, illetve a rendőrség között.

Emellett szinte minden nap újabb migránsok érik el a görög sziget partjait Törökország felől. Csak szerdától csütörtökig 69 menekült érkezett Híoszra.