Ausztria nem mentesülhet a menekültek befogadása alól

Illegális bevándorlás - Görögország
Leszbosznál partot ért migránsok elhagyott csónakja és levetett mentőmellényei
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió 2015-ben fogadta el azt a mechanizmust, amelynek célja Görögország és Olaszország tehermentesítése azáltal, hogy a két fogadó országból összesen 160 ezer bevándorlót helyeznek át más tagállamokba. Ausztria ez alól tavaly év végéig mentességet kapott, mivel 2015-ben összesen 90 ezer migránst fogadott be – de ezért az osztrák kormány szerint további mentesség illetné meg őket. Az Európai Bizottság viszont ezt máshogy látja.
Vágólapra másolva!

Az osztrák kormány levélben kérte az Európai Bizottságot (EB), hogy Ausztria mentesüljön a bevándorlók áthelyezése alól. A megállapodás értelmében

idén kétezer migránst kellene fogadnia Ausztriának

Görögországból és Olaszországból. Legalábbis papíron, mert a menekültek áthelyezése két év alatt elég lassan haladt előre: eddig kevesebb mint 15 ezer embert költöztettek át a mechanizmus keretében, miközben idén szeptemberre volt kitűzve, hogy 160 ezer főt áthelyeznek a menekülthullám által leginkább sújtott tagországokból.

2016 májusáig kellett volna legalább 20 ezer, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló menekültet áthelyezni Görögországból és Olaszországból, ehhez képest jelenleg is csak 15 ezer főnél tartanak a tagállamok Forrás: MTI/EPA/Sztratisz Balaszkasz

Megkapta az osztrák kormány levelét az Európai Bizottság, amelyben Bécs mentességet kért a menedékkérők áthelyezését célzó európai uniós program alól, Ausztriának azonban a többi tagállamhoz hasonlóan eleget kell tennie a kötelezettségeinek – mondta a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

Natasha Bertaud elismerte, hogy Ausztria korábban rendkívül komoly erőfeszítéseket tett a migrációs válság kezelésére, és hozzátette, hogy

További részleteket azonban majd a Bécsnek küldött válaszlevelében fog közölni az EB.

„Vizsgáljuk, hogy kaphatunk-e mentességet vagy halasztást" – mondta múlt héten Christian Kern osztrák kancellár. Reinhold Mitterlehner alkancellár azonban később azt mondta:

kevés esélyét látja, hogy Kern kezdeményezése sikerrel jár.

Az osztrák kezdeményezés sajtóértékeléseiben kiemelték, hogy az osztrák kormány a közvélemény nyomására tavaly óta szigorított a bevándorlási politikáján.