Robbantás és halottak egy orosz metróállomáson

2017.04.03. 14:18

Robbantás történt hétfőn a szentpétervári metró egyik kocsijában, a legfrissebb információ szerint tíz áldozat van. Többtucatnyian megsérültek. A városban tartózkodik Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Robbantás történt egy szentpétervári metrószerelvényen. A harmadik kocsiban, haladás közben robbant pokolgép a belvárosban található Szennaja Ploscsagy metróállomás és a Tyehnologicseszkij Insztyitut között. 

A helyszínen készült képeken nagy füstöt látni, és egy metrókocsi csúnyán rongálódott. 

Tíz áldozatról tudni – A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: RT/Twitter

A robbantásnak áldozatai is vannak, a orosz Egészségügyi Miniszter legfrissebb tájékoztatása szerint10 halott van. 

Heten a helyszínen haltak meg, egy valaki a mentőben, míg ketten a kórházban. A TASZSZ orosz hírügynökség 50 sérültről számolt be. Kórházba 39 embert szállítottak, köztük egy gyereket is. 

A Rosszija 24 szerint az összes metrómegállót lezárták. Az orosz katasztrófavédelem megerősítette, hogy csak egy robbanás történt hétfőn a szentpétervári metróban, viszont 

találtak egy fel nem robbant pokolgépet a Ploscsagy Vossztanyija metróállomáson. 

Ezt a bombát sikerült hatástalanítani.

Egy, az ügyet ismerő, meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva azt írja az Interfax hírügynökség, hogy a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.

Az orosz és a közösségi médiában az alábbi képet tették közzé a feltételezett tettesről:

Az incidens okát hivatalosan nem közölték. Az orosz főügyészség bejelentette, korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a szentpétervári metróban hétfőn történt robbanás okaival kapcsolatban. 

A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok a nap folyamán több alkalommal is kutattak gyanús tárgyak után a metró területén.

Egy megrongálódott kocsi 2017. április 3-án, miután robbanás volt a szentpétervári metró egyik állomásán - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/AP/www.vk.com/spb_today/

Az rt.com szerint a szerelvényben házi készítésű pokolgép robbant, amelyből repeszek szóródtak szét. Meg nem erősített hírek szerint egy bőröndben hagyták robbanószerkezetet.

A helyszínre megérkeztek a tűzoltók és a mentők, az egész állomást kiürítették. Összesen 41 mentőautót vezényeltek ki. 

Robbanás volt a metróban – A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: @trusy_gebbelsa / Twitter

Putyin épp a városban van

A városban tartózkodó orosz elnököt, Vlagyimir Putyint értesítették az eseményekről. Putyin Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tárgyalt. 

Az elnök már közleményt is adott ki, amelyben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és közölte, hogy megvizsgálnak minden eshetőséget,  köztük a terrortámadás lehetőségét is. 

Az okokat egyelőre nem ismerjük, túl korai bármiről beszélni. A nyomozás majd kiderít mindent. Minden eshetőséget megvizsgálunk 

– mondta Vlagyimir Putyin.

Minden metróállomást lezártak – A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Ruslan Shamukov

A Facebook aktiválta a Safety Check funkcióját a Szentpéterváron tartózkodók számára. A felhasználók egy alkalmazáson keresztül jelezhetik ismerőseiknek, hogy nem érte őket baj.

Korábbi terrortámadások Oroszországban

Oroszországban legutóbb 2010-ben, két csecsen öngyilkos merénylőnő követett el hasonló támadásokat a moszkvai metróban. Az akkori merényletekben mintegy negyvenen vesztették életüket, és több mint százan megsebesültek. 

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Alexander Bulekov

2009-ben egy iszlamista szervezet robbantott a Moszkva és Szentpétervár közötti gyorsvasúton, akkor 27 ember meghalt, további 130 ember megsérült.

2013-ban két bomba robbant két napon belül Volgográdban, több mint 30-an meghaltak, 62-en megsebesültek. Ugyanebben az évben októberben egy női öngyilkos merénylő egy buszon robbantotta fel magát, akkor hat ember halt meg Volgográdban.

Az összes támadás iszlamista csoportokhoz köthető.

A szentpétervári metró a világ 19. legforgalmasabb metróhálózata, naponta több mint 2 millió utassal. Korábban itt nem történt terrortámadás. 

Áder János együttérzését fejezte ki 

Áder János azt írta közleményében, hogy a tragédia kapcsán az egész magyar nép nevében őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki Vlagyimir Putyinnak és az Oroszországi Föderáció polgárainak. 

Szívből együtt érzünk a sebesültekkel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium információi szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak. 

Menczer Tamás, a KKM sajtófőnöke szerint

felfoghatatlan és elfogadhatatlan a barbár támadás,

amelynek során a metróban békésen közlekedő, menekülni képtelen embereket gyilkoltak és sebesítettek meg.