Terrortámadás: 11 halott és sok sebesült a metrón

2017.04.03. 19:06

Hétfő délután helyi idő szerint 14 óra 40 perckor terroristák robbantottak a szentpétervári metrón. A mozgó szerelvény harmadik kocsijában egy házi készítésű pokolgép robbant fel. Tizenegy ember meghalt, 45-en megsérültek, sokan a szétrepülő repeszdaraboktól. A nyomozó hatóság terrortámadásnak minősítette a történteket. 

Kevesebb mint két héttel a londoni terrortámadás után újabb terrortámadás történt Európában, most Szentpéterváron. A Szennaja Ploscsagy és a Tyehnologicseszkij Insztyitut metróállomások közötti szakaszon robbant fel 

egy pokolgép a metrószerelvény harmadik kocsijában. 

A nagy erejű robbanásban kiszakadt a metró ajtaja – A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: RT/Twitter

A legfrissebb hírek szerint a pokolgépet egy bőröndben rejtették el. A bombát házilag gyártották, repeszeket is tettek bele, hogy a lehető legnagyobb legyen a pusztítás. A támadásban az orosz egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 11 meghaltak, 45-en megsebesültek. 

A Fontanka.ru szerint a halottak száma 14-re emelkedett.

Az áldozatok közül heten a helyszínen vesztették életüket, egyvalaki a mentőautóban halt meg, míg ketten már a kórházban. 

Sebesült a terrortámadás helyszínén – A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Alexander Bulekov

A támadás után a megállót kiürítették, sőt az egész város metróforgalmát leállították. Az alagútban és a peronon sűrű füst gomolygott. Egy fel nem robbant bombát találtak a Ploscsagy Vossztanija állomásnál is, ezt később a tűzszerészek hatástalanították.  

Öngyilkos merénylő robbanthatott

Az Interfax orosz hírügynökség a rendvédelmi szervek egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva hétfő este azt írta, hogy

az előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el a merényletet.

Az egyik verzió szerint a robbanószerkezetet a szentpétervári metróban egy öngyilkos merénylő hozta működésbe. Az első információk szerint egy 23 éves, Közép-Ázsiából származó férfi volt a merénylő – tette hozzá az illetékes. A forrás szerint a férfi kapcsolatban állt Oroszországban betiltott szélsőséges iszlamista csoportokkal. A terrorista feltételezhetően a hátizsákjában vitte be a robbanószerkezetet a metróba.

Egy megrongálódott kocsi 2017. április 3-án, miután robbanás volt a szentpétervári metró egyik állomásánForrás: MTI/AP/www.vk.com/spb_today/

Mint az illetékes kifejtette, a helyszínen talált maradványok azt a verziót támasztják alá, hogy a robbantást öngyilkos merénylő követte el, de végleges megállapításokat csak DNS-szakértői vizsgálat után lehet tenni.

Jelentkezett a fekete ruhás férfi

Elmondása szerint az a fekete ruhás férfi, akit a metró biztonsági kamerájának felvételei rögzítettek, és akit korábban a nap folyamán a támadás gyanúsítottjaként jelöltek meg a hatóságok,

időközben jelentkezett a rendőrségen, és ártatlannak vallotta magát.

A korábban közzétett szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában. A Fontanka.ru szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt. 

A Fontanka.ru orosz internetes hírportál által közreadott, egy zárt rendszerű tévéhálózat videofelvételéről készített képen az a férfi látható, akit a szentpétervári metró egyik állomásán elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban köröznekForrás: MTI/EPA/Fontanka.ru

Az orosz hatóságok két ember ellen adtak ki körözést. Egyik ellen a szerelvényben hagyott robbanószerkezet miatt, míg a másikat azzal gyanúsítják, hogy ő hagyta az utóbb hatástalanított pokolgépet a Ploscsagy Vossztanija metróállomáson.

A robbantást egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára, de az orosz nyomozó hatóság terrortámadásnak minősítette a történteket. 

Orosz rendőrök a terrortámadás helyszínén – A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Ruslan Shamukov

Putyin épp Szentpéterváron tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tárgyalt a városban. Putyin közleményt adott ki, amelyben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. 

Akkor az államfő még arról beszélt, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak, azóta már terrorcselekményként kezelik a szentpétervári robbantást. 

Sebesült férfi a terrortámadás után – A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Alexander Tarasenkov

A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint magyar áldozatokról vagy sebesültekről nem tudni. 

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. 

A történtek miatt a Facebook aktiválta a Safety Check funkciót. Az alkalmazás segítségével a felhasználók jelezhetik ismerőseik számára, hogy nem érintettek a támadásban.