Szíriai kapcsolatai is voltak a szentpétervári merénylőnek

2017.04.04. 05:59

A szentpétervári metrón egy közép-ázsiai férfi követett el öngyilkos merényletet, aki kapcsolatban állt szíriai fegyveresekkel – közölte keddre virradóra a rendvédelmi szervekre hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség.

A hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól.
"A robbanószerkezet vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta azt, a hasa magasságában" – mondta a TASZSZ-nak a névtelenül nyilatkozó forrás. Tájékoztatása szerint a robbantó egyik kezét vezetékekkel együtt találták meg, és azt szakértői vizsgálatra küldték.

Az informátor kijelentette, hogy a detonáció helyszínén sok, az áldozatoktól származó testmaradvány is szétszóródott.

Szentpétervár, 2017. április 3. Áldozatok fekszenek egy szerelvény mellett 2017. április 3-án, miután robbanás volt a szentpétervári metró egyik állomásán. A képre kattintva galéria nyílik.Forrás: MTI/AP/DTP&ChP St. Peterburg

Tűzoltópalackból alakíthatták ki

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Vossztanija metróállomáson hatástalanítottak. A működésbe hozott, fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet robbanóereje 200-300 gramm trotilnak felelt meg. A nyilatkozó szerint további vizsgálat fogja megállapítani, hogy ezt a bombát ugyanúgy tűzoltópalackból alakították-e ki, mint a másikat, de a helyszínen találtak olyan darabokat, amelyek erre utalhatnak.

A Rosszija 24 hírtelevízió úgy tudja, hogy a Ploscsagy Vossztanija állomáson felfedezett pokolgép robbanóereje egy kilogramm trotilnak felelt meg, így sokkal nagyobb pusztítást okozhatott volna, mint az, amelyet működésbe hoztak.

51-en kerültek kórházba

Azt, hogy metrórobbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el, elsőként az Interfax hírügynökség jelentette. Az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium kedden hajnalban közölte, hogy a robbantás miatt 51 személyt szállítottak kórházba. Korábban az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság 11 halottról és 45 sebesültről számolt be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK