Egyre kevesebb a remény, hogy túlélőket találjanak

Sárlavina Kolumbiában
Sárlavina Kolumbiában
Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett, 273-ra nőtt az áradás és a sárlavina halálos áldozatainak a száma a kolumbiai Mocoa városában, eközben folyik a kutatás a túlélők után – közölték a hatóságok helyi idő szerint hétfőn.
Vágólapra másolva!

Három nappal a katasztrófa után még mindig több mint kétszáz embert tartanak nyilván eltűntként a 40 ezer lelkes városban. A hatóságok és a hozzátartozók az idő szorításában kutatnak a romok és a hordalék között és fésülik át a folyópartokat. Kétségbeesett rokonok a kórházakban és a halottasházakban érdeklődnek újra és újra eltűnt szeretteik után.

Sárlavina Kolumbiában Forrás: MTI/EPA/Leonardo Munoz

"Nem szeretnénk hamis reményeket ébreszteni, de ahol akár csak egy kis esélye is van annak, hogy túlélőt találunk, ott mindent meg fogunk tenni, ami csak lehetséges" – mondta Carlos Ivan Marquez, a kolumbiai katasztrófavédelmi ügynökség igazgatója.

273 halott

Hétfőn délután Guillermo Rivera belügyminiszter-helyettes közölte, hogy a halottak száma elérte a 273-at. Várhatóan még több holttest kerül elő, ahogy a megáradt folyók visszahúzódnak a medrükbe.
A városban az áram- és a vízellátást továbbra sem sikerült helyreállítani a szombat hajnali katasztrófa óta.

Globális felmelegedés

Juan Manuel Santos államfő és más illetékesek sürgősségi segélyt és a város újjáépítését ígérik, beleértve az árvízvédelmi rendszer megújítását is. Az elnök, aki háromszor is a helyszínre látogatott a katasztrófa óta, a globális felmelegedést tette felelőssé a tragédiáért, mint mondta, a városra a szokásos havi csapadékmennyiség egyharmada zúdult le egyetlen éjszaka alatt. Mások a környező hegyek erdeinek kiirtását látják a katasztrófa okának.

Két folyó is elöntötte

A hétvégén a heves esőzések következtében hirtelen két folyó is kilépett a medréből, és elöntötte Mocoát, hatalmas pusztítást okozva. Az árvíz és a sárlavina sokakat álmukban ért a Caquetá folyó egyik mellékfolyójának jobb partján fekvő városban. Helyszíni jelentések szerint a törmelék- és sárhalmazzá változott településre rá sem lehet ismerni.

Annak ellenére, hogy Kolumbiában gyakoriak az erős esőzések és a földcsuszamlások, a mocoai még így is súlyosnak számít az utóbbi évek hasonló eseteihez hasonlítva. 2015-ben közel százan haltak meg egy földcsuszamlásban. A legtöbb emberéletet az 1985-ös armerói sárlavina követelte eddig az országban, akkor több mint húszezren vesztek oda.