Az Iszlám és Muszlimok Védelmi Csoportja nevű új dzsihádista csoportosulás megnevezte az európai, illetve afrikai ellenségeit. Az új csoport vezetője azt is mondta, hogy készen állnak akár a háborúra is.

Egy Száhel-övezeti dzsihádista csoportosulás kedden közzétett listáján a legfőbb ellenségének nevezte Franciaországot. Az iszlám és muszlimok védelmi csoportjának a vezetője Ijád ag-Gali, aki korábban az al-Kaidával kapcsolatban álló, A hit védelmezői nevű szalafista csoportot is vezette. 

A férfit az Egyesült Államok 2013-ban felvette a terrorista szervezetek irányítóinak listájára. 

Gali az al-Meszara nevű lapnak az alábbi országokat nevezte a csoport nyugati ellenségeinek: Franciaország, Egyesült Államok, Németország, Hollandia és Svédország. 

A keleti ellenségeinek pedig Csádot, Guineát, Elefántcsontpartot, Burkina Fasót, Szenegált és Nigert nevezte meg. 

Forrás: Getty Images/Warrick Page

 A listáról azonban hiányzik Algéria, Marokkó és Mauritánia, amelyek hatóságai szintén állandó harcban állnak a területeiken található dzsihádista szervezetekkel. 

A dzsihádista csoport vezetője Franciaországot a nyugat-afrikai régióban élő muszlimok legnagyobb történelmi ellenségének is nevezte. Utalva ezzel a nyugat-európai ország (a Száhel-övezetben található legtöbb országot érintő) gyarmatosító múltjára, valamint az iszlamista szélsőségesek ellen indított Barkhane hadműveletére is. Az akciókban 3 ezer francia katona vesz részt 2014 augusztusa óta a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában.

Az Iszlám és Muszlimok Védelmi Csoportja március elején jött létre a Gali vezette A hit védelmezői, a Szahara Emirátusa, az algériai Muhtár Belmuhtár vezette al-Murabitun, illetve a Mohamed Koffi vezette Macinai Brigádok nevű dzsihádista csoportok összeolvadásából. Az új csoportosulás vezetője azt is elárulta, hogy a gerilla-hadviseléstől, de a klasszikus háborútól sem riadnak vissza.