Erős földrengés Iránban, vannak halottak

2017.04.05. 11:21

Szerdán az Irán északkeleti részén található Meshed környékén földrengés volt. Legalább egy ember életét vesztette az Amerikai Földtani Intézet (USGS) közlése szerint.

Az USGS szerint a földmozgás a vallási központnak számító várostól 76 kilométerre kelet-délkeletre történt, alig 13 kilométeres mélységben.

Erőssége 6,1 volt a Richter-skála szerint.

A sekély fészkű rengések nagyobb pusztításra képesek. A leginkább érintett Szefid Szang hegyvidéki körzetben mintegy ötezer ember él.

Az iráni állami televízió arról tudósított, hogy a földrengés helyi idő szerint 10:40-kor következett be, és Meshed körüli városban is érzékelhető volt. A földmozgást több utórengés követte.

Az IRNA iráni állami hírügynökség a sürgősségi szolgálatok szóvivőjére, Modzstaba Haledire hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy a falvakban és a kisvárosokban magas lehet az áldozatok száma. A földrengés sújtotta térségbe mentőcsapatokat küldtek, munkájukat helikopteren segítik.

2013. április 9-én a Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengés volt Irán déli részénForrás: MTI/EPA/Fars News Agency/Mohammad Fatemi

Az angol nyelvű Press TV első jelentése egyelőre csak egy ember haláláról számolt be, miközben a Fars félhivatalos hírügynökség öt sérültről írt.

A közösségi oldalakon az esemény után többen olyan fotókat tettek közzé az érintett helyszínekről, amelyeken megrepedt útburkolatok és épületek voltak láthatók. A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség úgy értesült, hogy a térségben néhány helyen nem működnek a telefonvonalak.

A földtani törésvonalakon elhelyezkedő Iránban mindennaposak a kisebb földmozgások. 2003-ban azonban mintegy 26 ezren vesztették életüket egy 6,6-es erősségű földrengésben,amely szinte porrá zúzta Bám történelmi városát.