Délután Stockholm egyik sétálóutcájába hajtott egy teherautó, legalább három embert halálra gázolt. Ennek kapcsán az MTI összegyűjtötte, hogy az elmúlt évtizedben hol történtek gázolásos terrortámadások Európában.

 2007. június 30. NAGY-BRITANNIA

Egy Jeep Cherokee típusú terepjáró próbált nagy sebességgel áttörni Glasgow repülőterének központi üvegajtaján, de ott fennakadt, és nem jutott be a terminál belterületére. A kocsi teljesen lángba borult, a kiugró, égő ruházatú vezetőt az utasok a földre teperték. A kocsi másik utasát a biztonsági emberek fogták le.

2014. december 21. FRANCIAORSZÁG

Dijon város központjában hajtott a járókelők közé egy férfi "Allah akbar!" kiáltással. Tizenegy ember sérült meg, közülük kettő súlyosan.

Forrás: AFP/Arnaud Finistre

2014. december 22. FRANCIAORSZÁG

Tízen megsérültek, amikor egy autós a furgonjával belehajtott a tömegbe a nyugat-franciaországi Nantes belvárosában, a karácsonyi vásárban. Ez a sofőr is azt kiáltotta, hogy "Allah akbar!", majd megszúrta magát egy késsel. 

Forrás: AFP/Georges Gobet

2016. július 14. FRANCIAORSZÁG

Nizzában a francia nemzeti ünnep estéjén egy 31 éves tunéziai férfi a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott a tömegbe. A terroristát a rendőrök lelőtték. A terrortámadásnak, amelyet két nappal később az Iszlám Állam vállalt magára, 86 halálos áldozata volt.

Forrás: AFP/Valery Hache

2016. december 19. NÉMETORSZÁG

Egy 24 éves tunéziai férfi Berlin egyik legforgalmasabb karácsonyi vásárán a tömegbe hajtott, és 12 embert halálra gázolt egy kamionnal, amelynek lengyel sofőrjét korábban agyonlőtte, a sebesültek száma 56 volt. A merényletért a felelősséget 20-án az Iszlám Állam vállalta. A terroristát, aki elmenekült a helyszínről, december 23-án Milánóban lőtték le olasz rendőrök tűzharcban. 

Rendőrök a nizzai támadás utánForrás: AFP/John Macdougall

2017. március 22. NAGY-BRITANNIA

Londonban, a brit parlament melletti Westminster hídon egy terrorista először gyalogosok közé hajtott, majd a híd korlátjának ütközött. Ezután a kocsit hátrahagyva a parlament mellett járőröző rendőrökre támadt késsel. A rendőrök lelőtték. A merényletben öten meghaltak, ötvenen megsérültek. A cselekményt az Iszlám Állam vállalta magára. A terrorista, az 52 éves, kenti születésű Khalid Masood volt.

Forrás: AFP/James West

2017. március 23. BELGIUM

Járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában. Senki sem sérült meg, minden járókelő el tudott menekülni a nagy sebességgel közlekedő francia rendszámú autó elől. Az autót járőröző katonák megpróbálták feltartóztatni, de az gyorsítva továbbhajtott a kikötők irányába, ahol rövid üldözés után sikerült megállítani. Az autót vezető, terepszínű ruhát viselő észak-afrikai származású férfit előállították, és Mohamed R.-ként azonosították. A férfi 1977-ben született, és francia állampolgárságú. Ellene éppen ma ejtették a terrorizmus vádját.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand