9 éves kislány perelte be az indiai kormányt a klímaváltozás miatt

Vágólapra másolva!
Ridhima Pandey 52 oldalas petíciót nyújtott be a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó nemzeti zöld bírósághoz. Ebben felszólította őket arra, hogy utasítsák a kormányt a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, visszafordítására
Vágólapra másolva!

A 9 éves kislány egy olyan kaszt tagja, amely tagjai a leginkább érintheti a klímaváltozás hatása, de gyakorlatilag semmilyen döntésben nem vehetnek részt.

A legszennyezettebb városok

India az egyik legsúlyosabban szennyezett ország, a 10 legszennyezettebb város közül 4 itt található.

Bár az indiai kormány számos törvényt hozott az erdők védelmében, a folyóvizek megtisztítására, a levegő minőségének javítására, bírálói szerint azok megvalósítása rossz, és a környezetvédelmet gyakran feláldozzák a gazdasági fejlődés oltárán.

A kislány családja is veszélybe került

A Himalájában elterülő államban, ahol a lány él, 2013-ban több száz ember halt meg és több tízezren váltak földönfutóvá a nagy esők okozta áradásokban, földcsuszamlásokban. A pusztítás a lány családját is elérte.

"Fiatal kora ellenére Ridhima nagyon tudatában van a klímaváltozásnak, nagyon aggódik amiatt, hogy az milyen hatással lesz a jövőjére.

- mondta Rahul Chodhary, a lány ügyvédje a Thompson Reuters Foundationnek.

Már több gyerek beperelte a kormányt

Nem a 9 éves lány az első, aki beperelte kormányát a környezetvédelem, illetve annak elhanyagolása miatt.

Tavaly hat tinédzser nyújtott be keresetet az NGT-hez Újdelhi légszennyezettsége miatt. Az indiai fővárosban a legrosszabb a levegő minősége a dél-ázsiai országban.

India aláírta a 2015-ben elfogadott párizsi klímavédelmi egyezményt, és elkötelezte magát arra, hogy 2030 az ország áramellátását nem-fosszilis forrásokból fogja biztosítani.