Az összes magyar baloldali európai parlamenti képviselő megszavazta az Európai Parlament azon állásfoglalását miszerint a bevándorlás ügyében a szolidaritás elvén kell, hogy alapuljon a közös válasz, és nem csak a biztonságra épülő megközelítésekre van szükség. A dokumentum kiemelt szerepet szán a migránsok integrációjának, oktatásának és foglalkoztatásának, és rögzíti, hogy a társadalomnak rugalmasabbnak és befogadónak kell lennie a migránsokkal, emellett szorgalmazza az áttelepítési programot is.

Az Európai Parlament április 5-én új jelentést fogadott el a menekült- és migránsáramlatok kezeléséről. A jelentés felhívja a nemzeti kormányokat és parlamenteket, hogy töröljék el a migrációt szabálysértésként kezelő, büntető jellegű jogi kereteket és terjesszék ki a menekültek fogalmát azokra a személyekre, akik a mélyszegénység, az éghajlatváltozás vagy a természeti katasztrófák miatt kényszerülnek lakóhelyük elhagyására. A jelentés szerint az éghajlatváltozás hatásai miatt a lakóhelyüket elhagyóknak külön nemzetközi jogi védelmet kell biztosítani.

Az Európai Parlament jelentése szerint

az unió eddig túlságosan a beáramlás csökkentésére vagy megállítására összpontosított. Ehelyett olyan közös válaszra van szükség, amelynek vezérfonalául a jobb és biztonságosabb élet reményében bármely okból az otthona elhagyására kényszerülő összes ember jogainak és a méltóságának teljes mértékű védelmét kell megtenni. A jelentés leszögezi, hogy a segélyeket politikai, gazdasági vagy biztonsági megfontolásoktól és mindennemű megkülönböztetéstől mentesen kell nyújtani.

Újabb, a bevándorlást elősegítő jelentést szavazott meg az európai parlament. Az öszes magyar baloldali képviselő támogatta a javaslatotForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Továbbá felszólít a biztonságos és jogszerű migrációs lehetőségek sürgős, konkrét és kézzelfogható kialakítására az Unió egésze számára, többek között hatékonyabb családegyesítési mechanizmusok és áttelepítési programok révén. Az elfogadott dokumentum mindemellett tudomásul veszi a bizottság arra irányuló javaslatát, hogy hozzák létre az áttelepítés uniós keretét, ugyanakkor kéri, hogy tegyenek további uniós szintű erőfeszítéseket a legális útvonalak létrehozására és megerősítésére, amely kiegészítené az áttelepítést.

Az összes baloldali megszavazta

A magyar baloldal összes európai parlamenti képviselője megszavazta a jelentést. A szocialista Szanyi Tibor, Ujhelyi István és a DK-s Niedermüller Péter és Molnár Csaba, a párbeszédes Jávor Benedek és az LMP-s Meszerics Tamás.

Fidesz: ez a hét sem telt el brüsszeli fenyegetés nélkül

Ez a hét sem telt el brüsszeli fenyegetések, egy újabb bevándorláspárti jelentés elfogadása nélkül, és mivel továbbra is fennáll a kvóta veszélye, szükség van a nemzeti konzultációra - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatón. Brüsszel ahelyett, hogy változtatna az elhibázott bevándorláspolitikáján, pont erősíteni és nagyon gyorsan végre hajtatni akarja.

Hozzátette: ennek bizonyítéka az a jelentés, amelyet az Európai Parlament (EP) szerdán fogadott el a balliberális frakciók támogatásával. Mint mondta, a jelentés komoly veszélyt jelent Magyarországra nézve, és ismét nyilvánvalóvá tette, hogy "a balliberálisok egy migránsokkal teli Európát" és Magyarországot szeretnének.

A kommunikációs igazgató közölte azt is, a demokráciáról máskor előszeretettel prédikáló brüsszeli politikusok egymás után támadják a nemzeti konzultációt, nem akarják a magyar emberek véleményét hallani, és nem akarják, hogy nemzeti hatáskörben maradjon a döntés ebben az ügyben.