Sok fegyver és több tonna robbanóanyag volt az ETA franciaországi raktáraiban

Saint Pee sur Nivelle, 2017. április 8. Francia rendőrök a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet egyik titkos fegyverraktárából előkerült, fegyverekkel teli zsákok mellett a dél-franciaországi Saint Pee Sur Nivelle-ben 2017. április 8-án. Az észak-spanyolországi Baszkföld függetlenségéért hatvan éven át erőszakkal küzdő csoport átadta 12 titkos fegyverraktárának listáját a francia hatóságoknak. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)
Vágólapra másolva!
Több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglaltak a francia hatóságok azokban a fegyverraktárakban, melyek listáját szombat reggel adta át az ETA, a Baszk Haza és Szabadság nevű terrorszervezet - tudatta szombat délután a francia rendőrség.
Vágólapra másolva!

A hatóság vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a lefoglalt fegyvereket használta-e az ETA korábbi terrortámadásoknál. A pár nappal korábban teljes fegyverletételt hirdető ETA 2011-ben már bejelentette, hogy felhagy a fegyveres küzdelemmel, de akkor még nem voltak hajlandóak megválni arzenáljuktól.

"A jelzett helyeken, tartályokba és zsákokba rejtve, több tucat rövid és hosszú lőfegyvert, több ezer lőszert, több száz kilogramm robbanóanyagot és robbanószer készítéséhez szükséges alapanyagot, több száz detonátort és időzítőt foglaltunk le" - részletezte az eddigi eredményeket a párizsi ügyészség.

Francia rendőrök a baszk ETAegyik titkos fegyverraktárából előkerült, fegyverekkel teli zsákok mellett a dél-franciaországi Saint Pee Sur Nivelle-ben Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök szombat este közleményt adott ki, melyben

3,5 tonna fegyver, robbanóanyag, valamint pokolgép készítéséhez szükséges alapanyag és eszköz lefoglalásáról ír.

A kormányfő egyúttal örömét fejezte ki, hogy az ETA fegyvereinek lefoglalása nyugalomban, erőszak nélkül zajlott.

Nem ígérnek büntetlenséget

A madridi kormány közleményben tudatta: a terroristák nem reménykedhetnek kedvező elbánásban vagy büntetlenségben, az ETA pedig bocsánatot kellene kérjen, és azonnal fel kellene magát oszlatnia.

Az ETA 1959-ben jött létre. A Baszkföld és Navarra függetlenségéért harcoló terrorszervezet 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres küzdelemmel. Az évtizedek alatt a hivatalos adatok szerint

a baszk terroristák által elkövetett merényletekben 829 ember halt meg.

Franciaország, főleg a spanyol határ környéke, ahol a baszkok lakta terület keleti része is fekszik, hagyományosan az ETA hátországa volt.